main logo
1129

Deputat: R. Moldova riscă să se transforme într-un paradis fiscal

Deputatul Roman Boțan susține că mai multe prevederi din proiect pentru modificarea și completarea Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte comportă un șir de riscuri, iar printre ele este riscul legalizării banilor murdari.

Deputat: R. Moldova riscă să se transforme într-un paradis fiscal

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, parlamentarul a declarat că un cetățean străin, care are o anumită sumă de bani, poate veni în Moldova, investi în Fondul de investiții publice și obține cetățenia Republicii Moldova. 

Or, aceste sume de bani, conform avizului CNA, ar putea avea o proveniență dubioasă. Și prin persoane interpuse, care nu au probleme și nu prezintă pericol social, ar putea fi legalizate în Republica Moldova, iar în astfel de condiții, Republica Moldova ar putea indirect să se transforme într-un paradis fiscal, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit lui Roman Boțan, proiectul ia în sine exemplul maltez, unde există legislație asemănătoare. Acest sistem maltez de acordare a cetățeniilor, unde sumele sunt de ordinul unui milion de euro, nu câteva sute de mii de euro, este unul criticat la nivelul Uniunii Europene. 

În opinia sa, prin acest proiect, am putea ipotetic intra în situația în care cetățeni împotriva cărora sunt aplicate anumite sancțiuni în alte state, la care Republica Moldova deocamdată nu s-a aliniat, să obțină cetățenia Republicii Moldova contra unei investiții și, având cetățenia Republicii Moldova, să poată circula liber în statele în care au interdicții în calitate de deținători ai altor cetățenii.

Potrivit amendamentelor propuse, numărul celor cinci mii de  persoane care urmau să obțină cetățenia contra investițiilor a fost extins la un număr nedefinit de persoane. 

„Deci, nu mai sunt cinci mii; dacă ar fi doar soții, ar fi zece mii; dacă ar fi doar un singur copil, ar fi 30 de mii, dacă ar fi cu doi părinți, vă dați seama că numărul crește. Dar cel mai grav este faptul că acești cetățeni, conform acestui proiect, sunt exceptați de la obligativitatea cunoașterii prevederilor Constituției și limbii oficiale a statului – limba română”, a spus parlamentarul. 

În opinia sa, un alt moment foarte dubios și straniu este faptul că decretul de acordare a cetățeniei nu va conține numele și prenumele acestor cetățeni, ci doar numărul de identificare a dosarului. 

„Întrebarea e: De ce se dorește secretizarea numelor acestor cetățeni? Acest aspect ne pune în gardă și eu consider că, aceste momente, atunci când asemenea cetățeni imediat ce obțin cetățenia au și drepturi politice, ceea ce presupune și dreptul de a fi ales și dreptul de a alege, inclusiv drepturi aferente proprietății, de a procura, de exemplu, terenuri, mie mi se pare că asta este foarte dubios și asta generează riscuri de securitate, dar și riscuri de corupție”, susține deputatul.

În ședința de joi a Parlamentului, deputatul Partidului Liberal şi-a anunțat demisia din funcţia de președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică. 

Anunțul a fost făcut în timpul examinării proiectului pentru modificarea și completarea Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte. Parlamentarul a spus că nu vrea să fie asociat cu o asemenea lege.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării