main logo
715

Deficit de milioane: Șeful Moldovagaz explică de ce vrea tarife mai mari

Directorul S.A Moldovagaz a venit cu precizări privind achitările gazelor consumate în luna iulie și august.

Deficit de milioane: Șeful Moldovagaz explică de ce vrea tarife mai mari

Într-o postare pe o rețea de socializare, Ceban menționează că volumul achizițiilor de gaze naturale în luna iulie a fost de 27,74 milioane metri cubi la un preț de 1.006,11 dolari per mia de metri cubi, transmite Știri.md.

"Respectiv, costul gazului este de 27,91 milioane de dolari. Volumul de gaze în luna august a fost de 27,00 milioane metru cubi la un preţ de 1.458,92 dolari per mia de metri cubi, respectiv, costul gazului - 39,39 milioane de dolari. 

Prețul mediu anual de achiziție a gazului inclus în tariful actual (de la 1 iunie 2022) este de 696,02 dolari per mia de metri cubi, tarif ce corespunde compensarii cheltuielilor aferente achiziționarii de gaze importate, în valoare totală de doar 382,2 milioane lei.

Încasările financiare preconizate din vânzarea de gaze naturale SA „Moldovagaz” către consumatorii finali în luna august a acestui an se ridică la 402,1 milioane lei. 

Totodată, costul achiziției de gaze de la Gazprom depășește 667 milioane lei. Din această sumă, 299,7 milioane lei se datorează soldului pe luna iulie, iar 367,9 milioane lei reprezintă un avans de 50% pentru luna august", explică Ceban.

Potrivit lui Vadim Ceban deficitul companiei SA „Moldovagaz” în luna august se va ridica la 285,4 milioane lei.

"De precizat că modificarea tarifului din august nu îmbunătățește situația cu îndeplinirea obligațiilor de plată, dat fiind faptul că primele încasări la noile prețuri reglementate la gaze naturale vor veni abia în septembrie 2022", mai menționează Ceban.

Menționăm că conform contractului cu Gazprom, Moldovagaz este obligată până în data de 20 a fiecărei luni să plătească gazul pentru luna anterioară, dar şi să achite un avans pentru luna în curs.

Pe durata contractului, de la 1 octombrie 2021 şi până acum, Gazprom a ameninţat de două ori că va suspenda livrările de gaze în caz de întârziere a plăţilor.

Citește și: ANRE a decis: Consumatorii casnici vor plăti 23 lei per metru cub de gaz

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării