main logo
1037

Dealerii explică situația pieței valutare: Autosuficienţă de invidiat

În săptămâna curentă, piaţa valutară a Moldovei va fi caracterizată de o "autosuficienţă" de invidiat, atunci când cererea este satisfăcută de ofertă.

Dealerii explică situația pieței valutare: Autosuficienţă de invidiat

Această opinie a fost exprimată de dealerii valutari, cu care a discutat luni corespondentul Infotag, transmite Știri.md.

"Piaţa se reglementează de sine stătător, atunci când situaţia de pe aceasta nu necesită intervenţia dealerilor Băncii Naţionale (BNM).

Este posibil ca din 15 septembrie să existe o cerere mai mare de valută în legătură cu achiziţiile acesteia de către importatorii de resurse energetice.

Între timp, tranzacţiile fluctuează în cantităţi egale de la 1 la 4 milioane de dolari pe zi, care sunt satisfăcute pe piaţa interbancară fără participarea autorităţii de reglementare", a spus unul dintre interlocutorii agenţiei.

Întrebaţi despre comportamentul monedei naţionale în a doua jumătate a lunii septembrie, participanţii profesionişti de pe piaţă spun că leul nu se poate aprecia cu peste 3-5% anual şi, prin urmare, raportul său faţă de dolarul SUA şi euro cel mai probabil va fi în scădere.

"Dar această depreciere nu va fi una mare, întrucât imediat va interveni BNM, după cum a făcut în iulie şi august curent, când regulatorul a stabilizat situaţia prin intervenţiile sale de cumpărare şi vânzare de valută", a spus dealerul.

Alţi participanţi la piaţă consideră că autoritatea de reglementare nu va putea "rămâne inactivă" într-o situaţie în care, în absenţa valutei străine, leul se va aprecia considerabil.

"Aprecierea acestuia va avea un impact negativ asupra producătorilor moldoveni, în special asupra întreprinderilor şi companiilor care exportă produse şi servicii.

Prin urmare, într-o astfel de situaţie, principalul cumpărător de dolari şi euro va fi BNM", a spus sursa.

În acelaşi timp, interlocutorul consideră că achiziţiile valutare mari efectuate de către BNM, subminează propriile eforturi de a contracara inflaţia în creştere.

La urma urmei, cumpărând valută, banca emite leul, majorând masa monetară, ceea ce contribuie la creşterea preţurilor.

Luni, 13 septembrie, BNM a stabilit cursul oficial de schimb de 17.5272 MDL:1 USD şi 20.7339 MDL:1 euro, depriciind uşor rata leului faţă de perechea valutară dolar-euro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării