main logo
436

Dealeri: Leul nu are potenţial pentru a se aprecia în septembrie

Leul moldovenesc nu are potenţial pentru a se aprecia în septembrie în raport cu dolarul mai mult de 17,00 MDL:$1.

Dealeri: Leul nu are potenţial pentru a se aprecia în septembrieFoto: Știri.md

De această opinie sunt dealerii valutari cu care a discutat joi corespondentul Infotag, transmite Știri.md. 

"În aceste zile, dealerii Băncii Naţionale (BNM) nu îndeplinesc funcţia de "factor stabilizator" pe piaţa valutară, de aceea leul, după o cădere, a început din nou să-şi recapete poziţia în raport cu dolarul şi euro", spun participanţii profesionişti ai pieţei de capital.

Potrivit acestora, fluctuaţia cursului de schimb al leului ţine de modul în care sunt legate cererea şi oferta de valută pe piaţă.

"Atâta timp cât "decalajul" dintre valorile ofertei şi cererii nu este foarte mare, autoritatea de reglementare nu intervine în situaţia de pe piaţă", a spus interlocutorul.

Unii dealeri consideră corect faptul că BNM, pe 11 septembrie, nu a majorat iarăşi indicatorii politicii sale monetare, în special, rata de bază şi norma de rezerve pentru bănci, ceea ce, în viitorul apropiat, va duce neapărat la creşterea ratelor dobânzilor atât la credite, cât şi la depozite, cu ajutorul cărora băncile atrag resurse pe piaţă.

"Din păcate, trebuie să constatăm că în sectorul real al economiei nu există o înviorare. Datele arată că, în iulie, volumul creditelor acordate agenţilor economici a scăzut semnificativ în comparaţie cu luna iunie", spun dealerii, care consideră că resursele pentru sectorul real al economiei ar trebui să fie mai atractive.

Prognozând situaţia cursului leului până la sfârşitul lunii septembrie, dealerii consideră că cursul va rămâne în intervalul de 17,50 - 17,95 lei: $1.

Pentru joi, 12 septembrie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american şi moneda unică europeană - 17.7245 MDL: $1 şi 19.5120 MDL: 1 euro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării