main logo
501

Dealeri: Depreciere lentă, dar stabilă a leului moldovenesc

Acţiunile dealerilor Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de pe piaţa valutară începând cu 11 martie au arătat modul în care autoritatea de reglementare ar dori să vadă cursul monedei naţionale, susţin participanţii profesionişti ai pieţei, care prognozează pentru anul 2019 un decalaj în cererea şi oferta de valută.

Dealeri: Depreciere lentă, dar stabilă a leului moldovenesc

Solicitaţi de reporterul agenţiei Infotag, dealerii valutari afirmă că "se atestă o depreciere lentă, dar stabilă a cursului leului moldovenesc", transmite Știri.md.

"De la începutul lunii martie, autoritatea de reglementare a urmărit cum, din cauza scăderii cererii la valută, cursul leului se apropia mult de pragul psihologic de 17.00 MDL:$1. Dealerii BNM au simţit bine tendinţele de pe piaţă şi au început să cumpere activ valută străină, ceea ce a dus la aprecierea lentă a dolarului american şi a monedei unice europene", a spus un dealerul uneia dintre bănci.

În opinia sa, cursului monedei naţionale i se poate "permite" să se devalorizeze, ceea ce ar fi util pentru economia Moldovei.

"Dacă vorbim în principiu, atunci, pentru participanţii pieţei, în primul rând pentru importatorii şi exportatorii care operează activ cu valute tari, cursul la nivelul de 17,80-17,90 MDL:$1 este foarte confortabil. Asta pentru ca, în general, în 2019, cursul mediu să nu depăşească nivelul de 18 MDL:$1", a spus interlocutorul agenţiei, care crede că autoritatea de reglementare va "nivela" cursul leului, care s-a apreciat semnificativ în ultimul timp. 

Referindu-se la raportul mărilor dintre "oferta" şi "cererea" de valută pe piaţă, dealerii susţin că, în acest an, ar putea scădea fluxul de euro şi de dolari trimişi în Moldova de migranţii muncitori.

"Dacă în lunile următoare situaţia de pe piaţă va confirma o asemenea prognoză, atunci şi din acest punct de vedere ar fi rezonabil şi chiar justificat din motive economice ca rata leului să coboare mai aproape de valoarea 18 MDL:$1", a subliniat dealerul.

Tendinţele de curs al dealerilor nu coincide cu previziunile Ministerului Economiei pentru anul 2019, în care cursul leului în raport cu dolarul american este de 16,99 MDL:$1. Ce-i drept, în următorii doi ani, leul oricum se va devaloriza. Potrivit prognozei, în anul 2020 acesta va fi de 17,97 MDL:$1, iar în 2021 - de 18,51 MDL:$1.

Infotag precizează: Pentru marţi, 19 martie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul SUA şi moneda unică europeană - 17,2140 MDL:1$ şi 19,5491 MDL: 1 euro.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării