main logo
1046

De unde şi ce volum de gaze a cumpărat Republica Moldova anul trecut

În anul 2022, în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) au fost livrate circa 1.070,3 milioane de metri cubi de gaze naturale.

De unde şi ce volum de gaze a cumpărat Republica Moldova anul trecut

Aceasta este cu circa 135 de milioane de metri cubi sau cu circa 11,2% mai puţin decât în anul 2021, arată date ale întreprinderii Moldovatransgaz, publicate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, transmite Știri.md cu referire la mold-street.

Datele infirmă precizările unor oficiali privind o reducere semnificativă cu circa o treime a achiziţiilor şi consumului de gaze în 2022.

Potrivit Moldovatransgaz, anul trecut, de la Gazprom au fost procurate 869,3 milioane de metri cubi de metan, de la SA Energocom - 96 de milioane de metri cubi, iar de la alți furnizori - circa cinci milioane de metri cubi.

Anterior, Moldovagaz a publicat informaţii că în 2022 a livrat consumatorilor circa 847 de milioane de metri cubi de gaze, cu 304 milioane de metri cubi mai puțin comparativ cu 2021, ceea ce semnifică o scădere cu peste 26%.

Prețul mediu de achiziţie a fost de 841,6 dolari pentru o mie de metri cubi, de 2,75 ori mai scump comparativ cu 2021.

De notat că, din decembrie 2022, toate gazele livrate de Gazprom ajung în regiunea transnistreană, iar consumul Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului este asigurat din stocurile și achizițiile făcute de Energocom de la alți furnizori decât Gazprom.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării