main logo
754

De ce ultimele 66 de milioane de dolari din partea FMI nu au ajuns la Chișinău

Ultimele 66 de milioane de dolari din partea FMI nu au ajuns la Chișinău pentru că fosta guvernare a făcut modificări la lege, prin care au lăsat loc pentru corupție și spălare de bani.

De ce ultimele milioane de dolari de la FMI nu au ajuns la Chișinău

Afirmația a fost făcută de șeful misiunii care se află în vizită în Moldova, transmite Știri.md cu referire la Protv.md.

În următoarele trei săptămâni reprezentanții FMI vor discuta cu autoritățile de la noi despre condițiile de reluare a programul de asistență financiară.

De astăzi, o echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional se află în Moldova într-o vizită de lucru care va dura până pe 10 iulie. 

Este pentru prima dată când experții FMI vin aici după demisia cabinetului Filip. Dimineață a început cu o ședința la guvern.

La aceasta, șeful misiunii ar fi declarat că ultimele 66 de milioane de dolari așa și nu au fost transferați de la Washington la Chișinău pentru că vara trecută, foștii parlamentari ar fi adoptat niște legi, cu riscuri bugetar-fiscale.

Oficialii se referă la reformele privind reducerea impozitului pe venit și amnistia fiscală. Ulterior, aceștia s-au întâlnit cu președintele Parlamentului și au discutat despre cum poate fi extins programul pe care îl are țară noastră cu FMI. 

În următoarele două săptămâni, americanii vor avea o serie de întâlniri cu șefii mai multor instituții de stat de aici.

La finalul vizitei, ar urma să aibă loc o conferință de presă, la care se vor oferi informații despre condițiile în care poate fi reluat programul cu FMI, pentru că ultimele 66 de milioane de dolari, din totalul de peste 178 să ajungă în cele din urmă în bugetul de la noi.

Suma face parte dintr-un acord semnat cu FMI în noiembrie 2016. 

Banii, sub formă de credit, au fost alocați pentru a susține reformele economice și financiare de la noi și urmau să fie acordați în cinci tranșe. 

Ultimele două au fost blocate, deși urmau să fie debursate în septembrie 2018 și martie 2019. Ultima oară, o misiune FMI a fost la noi acum trei luni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării