main logo
1408

De ce scade prețul la porumb în Moldova

În ultimele săptămâni prețul la principala cultură cerealieră din Republica Moldova, porumbul sunt în scădere, ceea ce îi nemulțumește pe producătorii agricoli.

De ce scade prețul la porumb în Moldova

De vină este recolta bogată din ţară şi de peste hotare care a dus la prăbuşirea preţurilor la porumb în lume, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Astfel dacă o lună în urmă prețul de achiziţie a unui kilogram de porumb de către elevatoarele din Republica Moldova (deţinute în special de traderii de pe piaţă) era de 2,6 de lei (practic la acelaşi nivel cu septembrie 2017), acum a coborât la 2,3 lei pentru un kilogram, dar ar putea să scadă şi la doar doi lei, ceea ce provoacă indignarea producătorilor agricoli. 

Porumbul poate deveni o cultură nerentabilă

„Inițial, prognozam o recoltă de 8 tone la hectar, dar cu părere de rău (din cauza condiţiilor meteo), dacă ne vom menține la 6 tone o să fie bine....O altă problemă majoră sunt prețurile. La moment se achiziționează cu 2,30 lei/kg în masă curată cu transportul vânzătorului până la elevator. Dar ne-au anunțat că începând cu ziua de luni prețul va scădea până la 2 lei/kg. Firmele intermediare deja, propun prețul de 2-1,80 lei/kg. Dacă facem un calcul simplu atunci obținem un profit de circa 100-200 lei la hectar. Cu așa prețuri porumbul devine o cultură nerentabilă”, susţine Nicolae Moraru, administratorul SRL „Roșiori Lux”, din raionul Sângerei, citat de Agrobiznes.

De notat că o mare parte din porumbul recoltat în Moldova este exportat şi preţurile la el depind în mare parte de cele de la bursele internaţionale. În prezent însă preţurile la porumb scad peste tot în lume şi în regiune.

Preţurile ar putea să mai scadă

"În Moldova, dar şi în toate statele din regiune se înregistrează o recoltă bună de porumb. În consecinţă oferta este mare, fapt ce pune sub presiune preţurile, atât în Ucraina, România, cât şi în Moldova. Un alt factor este războiul economic dintre SUA şi China. Or, China a impus taxe de 25% la porumbul din SUA şi acum în Statele Unite, dar şi în Canada, Mexic etc stau depozitele pline cu porumb, ceea ce favorizează scăderea preţurilor", explică Iurie Rija, director al companiei Agrofloris-Nord.

Potrivit lui în aceste condiţii preţul la porumb pe piaţa locală ar putea coborî şi la nivelul de 1,9-2,0 lei pentru un kilogram.

Aşa că o soluţie pentru agricultori ar fi ca boabele recoltate să fie depozitate şi ei să aştepte până la primăvară preţuri mai bune, aşa cum s-a întâmplat în unii ani.

De notat că în acest an gospodăriile agricole au semănat cu porumb circa 230.000 de hectare de terenuri, iar recolta medie la hectar va fi de circa şapte tone, respectiv s-a putea strânge peste 1,6 milioane tone de porumb.

La acesta se adaugă şi recolta de porumb strânsă pe loturile mici d elângă casă, care frecvent este utilizată pentru consum propriu. 

Circa o treime din porumbul recoltat în Moldova este exportat, iar cei mai mari exportatori sunt companiile din cadrul grupului Trans-Oil, urmate de Rusagro Prim SRL, Orom Imexpo SRL, Cristi Valg SRL şi Limburg.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării