main logo
353

De ce credite vor beneficia agenții economici din Transnistria

Agenţii economici din Transnistria vor putea beneficia de credite cu o dobândă anuală de 5-6%, fiind cu 7% mai mică decât rata reală la băncile din regiune.

De ce credite vor beneficia agenții economici din TransnistriaDe ce credite vor beneficia agenții economici din Transnistria

Aceasta prevede un proiecte de lege adoptat în ajun în prima lectură, potrivit căruia băncile "primesc în schimb compensaţii din partea statului sub formă de reducere în aceeaşi sumă a impozitului pe venit", transmite Știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, cu referire la site-ul organului legislativ al regiunii, prezentând proiectul, ministrul dezvoltării economice, Serghei Obolonic, a menţionat că necesitatea întreprinderilor de a obţine împrumuturi la preţuri accesibile rămâne destul de înaltă.

„Ele au nevoie urgentă de reînnoirea activelor fixe, de modernizarea procesului de producţie. Mecanismul propus va permite instituţiilor de credit să ofere agenţilor economici resurse creditare cu dobândă mai mică, fără a-şi pierde propriile venituri", a explicat el.

Ministrul consideră că această abordare, spre deosebire de subvenţiile bugetare directe pentru creditele preferenţiale, va permite satisfacerea tuturor cererilor de împrumut ale întreprinderilor.

El a reamintit că guvernul a adoptat vara un program de subvenţionare a împrumuturilor bancare pentru întreprinderile industriale în domenii prioritare. Acesta prevedea rambursarea către industriaşi a 7% din valoarea împrumutului pentru active fixe. În acest scop, în buget au fost rezervate 7 mil. de ruble. Însă acest lucru nu a fost de ajuns, căci 18 întreprinderi au depus cereri pentru credite preferenţiale, iar banii au fost suficienţi pentru proiectele de doar trei întreprinderi.

Reprezentanţii Uniunii Industriaşilor, Agrarienilor şi Antreprenorilor din Transnistria au remarcat în repetate rânduri că ratele actuale la credite de circa 13% în valută străină sunt practic „inaccesibile" pentru întreprinderile din sectorul real şi nu le permit să se dezvolte eficient.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării