main logo
403

De ce companiile statului din sectorul energetic nu vor achita dividende în buget

Pentru a ajuta întreprinderile din sectorul energetic cu capital de stat, Guvernul planifică să le scutească de plata dividendelor din profitul obținut în anii 2017-2018. Asta după ce unele din ele au cerut o majorare a tarifelor cu circa 10%.

De ce unele companii nu vor achita dividende în buget

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, promovat de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), trei societăţi pe acţiuni - RED Nord, FEE Nord şi Energocom - nu vor achita în bugetul de stat dividende din profitul obţinut în anii 2017-2018 în mărimea prevăzută de legislaţie, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Conform estimărilor ar fi vorba de o sumă de circa 35 milioane lei.

Necesitatea unui astfel de măsuri este argumentată prin dorinţa de a direcţiona aceşti bani la acoperirea devierilor tarifare create anterior în urma aplicării unor preţuri reglementate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), ceea ce ar putea duce la o reducere a presiunii tarifare asupra consumatorilor.

Totodată banii ar urma să rămână la companii şi pentru acoperirea pierderilor din anii precedenţi sau formarea rezervei pentru dezvoltarea întreprinderii.

În context MEI susţine că entităţile private utilizează mijloacele financiare obţinute din activitatea lor, preponderent pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale (procurarea utilajelor, transferul de know-how, etc.) în scopul eficientizării activităţii, fabricarea/ producerea bunurilor şi prestarea serviciilor competitive pe piaţa internă şi externă. 

"În acest sens, entităţile cu capital integral sau majoritar de stat sunt dezavantajate, dat fiind că potrivit Hotărârii Guvernului nr. 110/2011, acestea, cu excepţia celor care sunt în prag de insolvabilitate, sunt obligate să transfere o parte din profitul net obţinut pe parcursul anului de gestiune, sub forma de dividende/ defalcări, în bugetul de stat în proporţie de 50 la sută pentru entităţile pasibile privatizării şi de 25 la sută pentru cele nepasibile de privatizare. 

Drept rezultat, în majoritatea cazurilor, entităţile cu capital integral sau majoritar de stat, sunt lipsite de mijloace financiare necesare pentru dezvoltare, procurarea utilajelor moderne, reprofilarea activităţii în direcţii competitive, pentru suplinirea mijloacelor circulante, iar în unele cazuri, din lipsa mijloacelor circulante disponibile, sunt nevoite să ia credite pentru a achita", se arată în nota de argumentare a proiectului.

Menţionăm că unele întreprinderi de stat sau companii cu capital de stat din sectorul energetic, sunt deja supraîndatorate şi de ani de zile nu mai achită dividende statului. E vorba în special de Moldovagaz, Termoelectrica, CET-Nord etc. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării