13 ianuarie, 07:24
328
0

De ce BNM îndeamnă băncile la vigilență în prevenirea spălării banilor

13 ianuarie, 07:24
328
0

Banca Națională a Moldovei a adresat băncilor licențiate un apel la vigilență în prevenirea si combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, în cazurile de utilizare a numerarului.

De ce BNM îndeamnă băncile la vigilență în prevenirea spălării banilorFoto: știri.md

Aceasta deoarece activitățile în care clienții folosesc sume mari de numerar au un risc sporit și băncile trebuie să întreprindă măsuri de precauție pentru a preveni tranzacțiile ilegale, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

În special, BNM a adus în atenția băncilor situațiile în care acestea urmează să manifeste prudență pentru a înțelege care este sursa mijloacelor bănești utilizate de clienți și esența operațiunilor acestora.

Astfel, Banca Națională a reiterat importanța monitorizării prudente continue de către băncile licențiate a operaţiunilor desfăşurate de clienţi pentru a identifica prompt riscurile aferente și a aplica măsuri de precauție adecvate prevăzute de legislația din domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor.

În anul 2018, a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, conform căreia clienții băncilor trebuie să fie transparenți în realizarea tranzacțiilor.

Menţionăm că după Laundromat şi frauda bancară, sistemul bancar moldovenesc risca să fie exclus complet din sistemele internaţionale. Unele băncii au rămas chiar şi fără acces direct la piaţa internaţională.

După o serie de reforme şi măsuri dure situaţia s-a remediat, dar riscurile se menţin. Mai ales în cazul clienţilor din regiunea transnistreană, care frecvent nu pot demonstra provenienţa banilor.

De exemplu, atunci când întreprinderile din Transnistria spuneau că băncile moldovenești nu le deschid și nu deservesc conturile, acest lucru se explica anume prin cerinţele impuse de legislaţia pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Specialiştii spun că dacă vrem să mergem mai departe, instituţii bancare nu pot risca din cauza la câteva sute sau mii de lei să îşi piarda iarăşi creedibilitatea şi imaginea. 

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter