main logo
439

Datorii de circa un miliard de lei la subvențiile pentru 2022

În anul curent, până pe 24 martie, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a reuşit să deburseze 261 milioane lei pentru cererile de acordare a subvențiilor pe diverse mecanisme de stimulare.

Datorii de circa un miliard de lei la subvențiile pentru 2022

Cea mai mare parte - circa 216 milioane lei sunt subvenții post-investiționale achitate în baza dosarelor depuse de agricultori în anul 2022, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

De altfel restanţele pentru 2022 se ridică la circa un miliard de lei, arată datele AIPA. Totodată au fost debursate 30 milioane lei pentru cereri de acordare a subvenției în avans ce contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă înmediul rural; 9 milioane lei pentru cereri de acordare a subvenției în avans pentru dezvoltarea proiectului start-up şi 6 milioane lei pentru cereri deimplementarea proiectelor prin abordarea LEADER.

AIPA asigură producătorii agricoli "că depune eforturi considerabile pentru optimizarea procesului de evaluare și achitare în termeni cât mai proximi, acererilor de sprijin financiar depuse în anul de subvenționare 2022, reieșind din capacitățile pe care le deține momentan". Pentru anul 2023, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1,5 miliarde de lei. Ţinând cont de sumele restante pentru subvenţiile din 2022, apoi pentru dosarele depuse în 2023 practic vor rămânea doar 200-300 milioane lei.

Anterior premierul Dorin Recean a promis că Guvernul va căuta soluții pentru suplimentarea Fondului de subvenționare în agricultură cu circa 600 milioane de lei.

În anul 2022, Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural a constituit 1,5 miliarde lei, care ulterior a fost majorat cu 17% și a constituit 1,75 miliarde lei.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării