main logo
842

Datorie de 476 milioane dolari. Gazprom dă în judecată Moldovagaz

Potrivit unui raport la holdingului rus, cererea corespunzătoare a fost depusă în februarie 2018 în cadrul Curții Internaționale de Arbitraj Comercial al Camerei de Comerț și Industrie a Federației Ruse.

Datorie de milioane. Moldovagaz, dată în judecată de GazpromDatorie de 475,8 milioane dolari. Gazprom dă în judecată Moldovagaz

Data examinării cauzei nu a fost încă stabilită, scrie infomarket.md.

Amintim că, Gazprom depune anual cereri de recuperare a datoriilor istorice de la "Moldovagaz" pentru gazele naturale furnizate în diferiți ani. Astfel, holdingul rus a depus și a câștigat mai mult de 10 procese pentru colectarea datoriilor istorice de la "Moldovagaz" pentru un total de peste 6 miliarde USD, în timp ce aproximativ 95% din datorii revin regiunii transnistrene și doar 5% pe malul drept al Moldovei. 

Ultima dfată, instanţa de pe lângă Camera de Comerț și Industrie FR a dat câştig de cauză companiei Gazprom pentru recuperarea datoriilor de la "Moldovagaz" pentru gaz livrate în 2014, în valoare totală de 768,6 milioane dolari. În același timp, până acum " Gazprom” nu a luat nicio măsură pentru a pune în aplicare deciziile instanței privind recuperarea datoriilor istorice de la "Moldovagaz". 

Poziția "Moldovagaz" asupra pretențiilor Gazpromului este că aceste datorii pentru gazele naturale s-au format din motive de forță majoră - incapacitatea de a influența întreprinderea "Tiraspoltransgaz", care operează pe teritoriul Transnistriei. 

Acțiunile companiei Gazprom, care se adresează anual instanței cu cereri de colectare a datoriilor de gaze de la Moldovagaz, sunt condiționate de cerințele organelor de control valutar și vamal ale Federației Ruse asupra necesității de a lua măsuri legale pentru a respecta condițiile de repatriere a activelor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării