main logo
587

Date oficiale: Câți utilizatori au accesat Internetul prin 4G în Moldova

Numărul total al utilizatorilor care au accesat, în trimestrul al treilea 2020, Internetul prin tehnologia 4G a crescut cu 2,8%, faţă de finele anului 2019 şi a totalizat în jur de 1,6 milioane.

Date oficiale: Câți utilizatori au accesat Internetul prin 4G în MoldovaFoto: agora.md

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la datele statistice ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI", în acelaşi timp, numărul total al utilizatorilor de Internet mobil (2G, 3G, 4G+acces dedicat) s-a micşorat cu 2,5% şi au însumat peste 2,3 mil., numărul celor ce au accesat Internetul dedicat a scăzut cu 13% şi a totalizat 206,2 mii, iar numărul celor care au contractat servicii M2M s-a majorat cu 1,3%, alcătuind 43,9 mii, arată datele, transmite Știri.md.

Odată cu micşorarea numărului total de utilizatori de Internet mobil a scăzut şi rata de penetrare a acestor servicii, ajungând la 87,9%, cu 0,8 puncte procentuale mai puţin faţă de finalul anului 2019.

Prin intermediul conexiunilor mobile, utilizatorii de Internet au realizat un trafic total de peste 38,5 mil. GB, în creştere cu 51,3% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. Din totalul de trafic generat de utilizatori, peste 21,7 mil. GB au fost utilizaţi prin intermediul smartphone-urilor, în creştere cu 57,6%, iar 16,8 mil. GB revin celor care au accesat serviciile de Internet dedicat, în creştere cu 43,9%.

Traficul mediu lunar per utilizator (AUPU) care a accesat Internetul mobil de pe smartphone a crescut cu 65,9% şi a alcătuit 3,6 GB, iar cel de Internet mobil dedicat s-a majorat cu 60,7% şi a constituit 26,7 GB, ceea ce demonstrează o intensificare a utilizării serviciilor de Internet mobil.

În perioada de referinţă, volumul total al veniturilor provenite din vânzarea serviciilor de acces la Internet mobil a crescut, comparativ cu trimestrul trei 2019, cu 2,5% şi a însumat 313,6 mil. lei. Venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) care accesează Internet mobil dedicat a crescut cu 10,8% şi a însumat 92,6 lei, iar cel de Internet prin smartphone-uri s-a majorat cu 8,7% şi a alcătuit 42,5 lei.

Cotele de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, deţinute de cei trei furnizori de servicii de acces la Internet mobil au fost următoarele: Orange Moldova a deţinut o cotă de 61,8%, Moldcell – de 30,1% şi Moldtelecom – de 8,1%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării