main logo
350

Date oficiale: 60% dintre exportatori își livrează mărfurile în UE

Peste 300 de companii moldovenești îşi exportă produsele și prestează servicii în ţările Uniunii Europene.

Date oficiale: 60% dintre exportatori își livrează mărfurile în UE60% din exportatori își livrează mărfurile și serviciile în țările UE

Aceste date au fost prezentate la un post de televiziune privat de către secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin.

Potrivit agenției INFOTAG, a spus ea, că acest număr de companii constituie 60% din numărul total al companiilor moldovenești exportatoare de bunuri și servicii.

„Creșterea exporturilor către UE, al căror volum a depășit 65%, indică faptul că, în anii 2016, 2017 și în primul trimestru al anului 2018, în economia moldovenească se produce reorientarea agenților economici, care îşi diversifică piețele de desfacere, majorând ponderea exporturilor către UE“, a spus ea.

Potrivit ei, două sectoare ale economiei – agricultura și industria – şi-au majorat producţia în ultimii ani cu aproape 40%.

Iuliana Drăgălin a atras atenția asupra faptului că la majorarea exporturilor Moldovei contribuie acordurile Moldovei de cooperare și chiar de comerțul liber cu ţări precum Turcia.

„Existența unor astfel de acorduri ajută companiile moldovenești să depășească într-un fel bariera psihologică pentru a ieși cu bunuri și servicii pe piețele externe, așa cum s-a întâmplat în cazul Turciei“, a declarat secretarul de stat, precizând că în proces de elaborare de află acordurile cu China, Qatar, Emiratele Arabe Unite.

Reprezentantul Ministerului Economiei a remarcat rolul și importanța zonelor economice libere, spunând că rezidenții acestora devin corporații multinaționale și companii mari care sunt un fel de „undă verde“ pentru investițiile străine în economia moldovenească.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării