main logo
7954

Cursul leului scade constant: Explicația dealerilor din R. Moldova

Tendinţa persoanelor fizice şi juridice de a schimba leii liberi în valută creează un deficit de valută nejustificat.

Cursul leului scade constant: Explicația dealerilor din R. MoldovaFoto: știri.md

De această opinie sunt dealerii valutari ai băncilor cu care a discutat, luni corespondentul agenţiei Infotag, transmite Știri.md.

"Participanţii profesionişti ai pieţei sperau că rata monedei naţionale se va apropia mult de pragul de 18,00 MDL:$1, dar că nu va depăşi acest prag psihologic important. Însă dorinţa nejustificată a populaţiei şi a multor agenţi economici de a converti resursele libere în euro şi dolari americani creşte cererea de valută, care devine din ce în ce mai dificil de satisfăcut, şi, prin urmare, cursul leului scade constant", a spus interlocutorul agenţiei.

Dealerii recunosc cu regret faptul că unii deponenţi reziliază anticipat contractele de depozit, schimbând leii în dolari şi euro.

"În cazul persoanelor juridice se atestă o vânzare anticipată pe piaţa secundară a valorilor mobiliare de stat, pentru ca din banii obţinuţi să reuşească să cumpere valută ieftină", spun participanţii pieţei.

Încercând să prognozeze situaţia cursului leului în perspectiva a 2-3 săptămâni, dealerii spun că deprecierea monedei naţionale se va opri atunci când cei ajunşi în panică vor rămâne fără lei pe care să-i convertească în valută.

"Este greu să spunem când se va întâmpla acest lucru cu siguranţă, dar neapărat va fi şi atunci leul îşi va recăpăta poziţiile pe care le-a pierdut ca urmare a cererii artificiale de euro şi dolari", spun participanţii pieţei.

Ei regretă că demnitarii ţării "vorbesc cu uşurinţă despre faptul că rata de schimb a monedei naţionale se va deprecia puţin din cauza pandemiei de COVID-19, lucru care întotdeauna este perceput într-un mod specific de populaţie şi agenţii economici".

Întrebaţi în ce măsură situaţia este influenţată de intervenţiile Băncii Naţionale (BNM), dealerii spun că, în ultimul timp, banca iese pe piaţă peste o zi, vânzând volume mari de valută.

"De exemplu, luni, BNM a vândut valută în echivalentul a $20 mil., lăsând nesatisfăcute cererile unor bănci de a cumpăra dolari la cursul de 18,18 MDL:$1", spun interlocutorii, care presupun că curba cursului de schimb al leului îşi va schimba în curând traiectoria.

Amintim că pentru luni, 30 martie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american şi moneda unică europeană - 18.0877 MDL:$1 şi 19.9118 MDL: 1 euro.

Citește și: Curs valutar 30 martie 2020: Cât valorează un euro și un dolar

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării