main logo
805

Cum se reflectă în Darea de seama lunară veniturile achitate zilierilor

Baza generalizată a practicii fiscale a fost completată cu informații privind modul de reflectare a veniturilor achitate persoanelor fizice-zilieri în darea de seamă lunară (forma IPC21).

Cum se reflectă în Darea de seama lunară veniturile achitate zilierilorFoto: bizlaw.md

SFS notează că potrivit noțiunii expuse la art. 2 din Legea nr. 22 din 23.02.2018 privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, ”zilier” este persoană fizică, cetățean al Republicii Moldova, cetățean străin sau apatrid, care are capacitate de muncă și care exercită, contra unei remunerații, activități necalificate cu caracter ocazional pentru un beneficiar, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

Din plățile achitate zilierilor pentru serviciile și lucrările ocazionale efectuate, beneficiarii urmează să rețină la sursa de plată impozitul pe venit conform art. 88 alin. (5) din Codul fiscal, aplicând cota prevăzută la art. 15 lit. a) din Codul fiscal.

Conform capitolului II din Instrucțiunea cu privire la modul de completare a Dării de seamă (forma IPC21), aprobată prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 94 din 30.07.2020, veniturile respective și impozitul pe venit reținut, se reflectă în tabela nr. 1 la Darea de seamă menționată (cod 11 și codul sursei de venit ”SAL”), care se prezintă lunar până la data de 25 a lunii următoare lunii în care au fost efectuate plățile menționate.

(Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 94 din 30.07.2020).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării