main logo
5625

Cum se câștigă miliarde în Moldova. Noii proprietari Premier Energy, satisfăcuți

EMMA Alpha Holding, principala companie holding a EMMA Capital Group din Cehia (care deține Premier Energy din Moldova), a finalizat anul 2019 cu un profit de 630 milioane euro, din care aproape 100 milioane euro în Moldova, potrivit rezultatelor sale auditate.

Cum se câștigă miliarde în Moldova. Premier Energy este satisfăcutFoto: premierenergy.md

Acesta reprezintă cel mai bun rezultat economic pe care Grupul l-a obținut de la fondarea sa în 2012, se arată într-un comunicat al Emma Capital, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com

Proprietarul satisfăcut

Pe lângă rezultatele contabile ale companiilor la care Grupul deține o acțiune, la acest rezultat a contribuit un profit unic în valoare totală de 447 de milioane euro din vânzarea participațiilor minoritare din Grupul SAZKA și Home Credit Group. Astfel capitalul propriu al grupului a crescut de la 512 milioane euro la 1,038 miliarde euro. 

„Suntem fost foarte mulțumiți de rezultatele pentru anul 2019. În special în aceste momente dificile, acestea creează o „pernă ”foarte bună pentru a acoperi fluctuațiile care vor rezulta din criza coronavirusului din 2020”, a spus Jiří Šmejc, fondatorul și acționarul principal al EMMA Capital Group.

Directorul de investiții al EMMA Capital, Pavel Horák, susține că în 2019 grupul a schimbat fundamental accentul activității sale „de la companii unde deține o participație minoritară către companii cu un pachet de control pe care îl poate gestiona mult mai activ”.

În consecinţă grupul a vândut participaţii minoritare şi a cumpărat pachete majoritare. Principala achiziţie din 2019 a fost cea a activelor din Moldova ale fostului grup Gas Natural Fenosa, devenit Premier Energy.

Câștig de 100 milioane dolari din preluarea activelor din Moldova

Achiziţia efectuată la finele lunii iulie 2019 printr-un vehicul investiţional din Cipru, a fost curat chilipir pentru grupul ceh.

„În anul 2019, Grupul a recunoscut un profit de 89,4 milioane euro, datorat tranzacţiei de achiziție a subsidiarelor din Moldova - Premier Energy SRL şi Premier Energy Distribution SA în valoare de 88,88 milioane euro și a filialei românești Amarad Distributie SRL, în sumă de 529.000 euro”, se precizează în raportul anual al grupului.

Cifra de 88,88 milioane euro (aproximativ 100 milioane de dolari, sau 1,72 miliarde lei) este diferenţa între preţul de 23,06 milioane euro, raportat ca achitat pe 31 iulie 2019, de Joseco Holding Limited din Cipru pentru 100% din capitalul RED Union Fenosa SA (redenumită în Premier Energy Distribution SA) şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL (redenumită în Premier Energy SRL) şi valoarea activelor nete identificabile obținute de 111,94 milioane euro în 2019.

Totodată raportul relevă că Joseco Holding Limited din Cipru, care deţine 100% din capitalul celor două companii Premier Energy din Moldova a avut în 2019 venituri din vânzări de 189,84 milioane euro şi un profit de 98,7 milioane euro, din care 31 milioane de euro revine părţilor ce nu făceau parte din EMMA Capital.

O investigație RISE Moldova a arătat că până în februarie 2020, 69% din Joseco, revenea holdingului EMMA Capital, prin intermediul Chapalaco LTD. Cu puțin peste 10% avea un holding din Danemarca controlat de Hans August Lund – un om de afaceri danez cu active în domeniul financiar, alimentar și energetic. 

Iar Duet Private Equity, fondul de investiții britanic care anunțase în aprilie 2019 că va prelua integral afacerea Naturgy în Republica Moldova, avea puțin peste 20%.

În februarie 2020, EMMA Capital Group a achiziționat o participație de 24% din Joseco de la Hans August Lund și Duet, ajungând să dețină 93% din capitalul Joseco, respectiv al premier Energy. Operațiunea s-a făcut departe de Moldova, în paradisul fiscal din Cipru.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării