main logo
605

Cum este recuperat miliardul în strategii şi analize

La patru ani de la descoperirea furtului miliardului – cea mai mare fraudă bancară din cei 27 de ani de independenţă a R. Moldova, instituţiile responsabile de recuperarea banilor anunţă că „valoarea exactă a fraudei bancare nu este stabilită cu exactitate”.

Cum este recuperat miliardul în strategii şi analize

Totodată, în timp ce principalii figuranţi în furtul miliardului sunt condamnaţi de instanţele de judecată pentru o perioadă de la cinci la 18 ani de închisoare, cetăţenii R. Moldova sunt obligaţi să ramburseze miliardul furat pe parcursul a 25 de ani, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

La 13 iunie 2018, Procuratura Anticorupţie (PA), Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Autoritatea pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale (ARBI) au prezentat o „Strategie de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din Banca de Economii a Moldovei (BEM), Banca Socială (BS) şi Unibank (UB)”, cu referire la „furtul miliardului”.

Documentul conţine numele beneficiarilor de bani sustraşi, dar şi traseul, şi destinaţia finală a miliardului. Potrivit Strategiei, PA a constatat că, în procesul de fraudare, erau implicate peste 200 de persoane juridice rezidente şi nerezidente, banii „călătorind” prin zece jurisdicţii străine, iar grupul de companii înregistrate în R. Moldova, prin intermediul cărora care au fost sustraşi, erau afiliate lui Ilan Şor, Ion Rusu, Vladimir Filat, Chiril Lucinschi şi Veaceslav Platon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării