main logo
747

Cum arată clasamentul celor mai mari 5 companii din Moldova

Topul celor mai mari companii din Republica Moldova după cifra de afaceri realizată în anul 2017 este condus de giganții energetici Moldovagaz şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, Energocom, arată rezultatele anchetei structurale în întreprinderi, publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Cum arată clasamentul celor mai mari 5 companii din Moldova

Dacă primele două companii conduc acest clasament deja mai mult de un deceniu următoarele trei poziţii au suferit schimbări, transmite Știri.md cu referire la Mold-Street.

Rompetrol, noul lider al pieţei petroliere

Astfel pentru prima dată pe locul trei a urcat Rompetrol-Moldova, depăşind astfel Lukoil-Moldova, care a coborât pe locul patru. Altfel spus Rompetrol este noul lider al pieţei produselor petroliere din Moldova.

Pe cinci se află o altă companie din sectorul energetic, Energocom, aflată în proprietatea statului.

BNS nu publică însă şi cifrele de afaceri ale companiilor. Datele publicate de Biroul Național de Statistică relevă că cele 33.718 de întreprinderi ce au prezentat rapoarte şi au intrat în studiu au avut în 2017 o cifra de afaceri de 290,08 miliarde de lei, în creştere cu circa 10% faţă de anul 2016 (circa 263 de miliarde lei).

Nu poate fi trecută cu vederea ascensiunea companiilor private autohtone cota cărora în cifra de afaceri a crescut cu peste patru puncte procentuale, faţă de anul 2016 şi a ajuns la 66,4%.

Această creştere a avut loc din contul scăderii cotei companiilor proprietate publică, de la 7,8% în 2016 la 6,6% în 2017. Cota companiilor cu capital străin a crescut nesemnificativ şi a constituit 17% din cifra de afaceri.

Comerțul are o cotă de 53,4%, iar sectorul IT - mai mică de 4% 

Circa 53,4% din cifra de afaceri a revenit întreprinderilor din domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul, care sunt lidere și la număr cu o cotă de 44,6%. Urmează cele din industria prelucrătoare cu 16,8% și producția și furnizarea de energie electrica și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 7,4%.

Întreprinderile din sectorul transport și depozitare au asigurat 6,3%, cele din construcții - 5,3%, iar din domeniul informații și comunicații au o cotă de doar 3,9%, în scădere cu circa 20%, faţă de anul 2016.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării