main logo
3694

Cum a cheltuit Guvernul în 2023 fonduri de circa 737 de milioane de lei

Anul trecut, Guvernul a avut la dispoziţie, pentru diverse cheltuieli neprevăzute, mijloace financiare în sumă de circa 1,14 miliarde de lei în fondurile de rezervă și intervenție din bugetul de stat.

Cum a cheltuit Guvernul în 2023 fonduri de circa 737 de milioane de leiFoto: știri.md

Din aceste fonduri însă Executivul a reuşit să cheltuie doar circa 737 milioane de lei: peste 402 milioane de lei - din fondul de rezervă şi 335,1 milioane de lei - din fondul de intervenţie, arată datele Ministerului Finanţelor, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Unde au mers banii din Fondul de rezervă: fermieri, păcură şi altele

Datele Ministerului Finanţelor arată că, în 12 luni ale anului 2023, din Fondul de rezervă al Guvernului au fost repartizați conform hotărârilor și dispozițiilor circa 404,4 milioane de lei, dar au fost cheltuiți în final ceva mai mult de 402 milioane de lei.

Aproape 200 de milioane de lei, adică circa jumătate din suma finanţată, au fost direcţionați pentru acordarea ajutorului fermierilor afectați de consecințele crizelor din anul 2022.

O sută de milioane de lei au fost destinați pentru completarea rezervelor de stat cu cantitatea de păcură, eliberată cu titlu de deblocare către SA Termoelectrica.

Încă 60,88 milioane de lei au fost repartizați Ministerului Afacerilor Interne, la categoria „alte”, fără a fi specificată destinația, iar 15,29 milioane de lei – Agenției Proprietății Publice pentru plata auditului datoriilor Moldovagaz față de Gazprom.

Mai mult de 11 milioane lei s-au dus la diverse autorități și întreprinderi, pentru pregătirile de găzduire a celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene din 1 iunie 2023. De exemplu, întreprinderea de stat Moldelectrica a cheltuit 5,3 milioane de lei pentru procurarea echipamentelor electrice și a serviciilor, necesare asigurării bunei funcționări a rețelelor electrice în perioada Summitului.

Calea Ferată a primit circa 3,8 milioane de lei pentru asigurarea cu transport, iar întreprinderile municipale specializate din municipiul Chișinău – peste două milioane de lei pentru lucrări de salubrizare și igienizare a spațiilor verzi pe bulevardul Dacia până la intrarea în Sângera, dar și pentru lucrări de amenajare a drumului de acces către poarta 3 a Aeroportului.

Banii din Fondul de intervenţie pentru compensaţii la gaze şi altele

Din Fondul de intervenţie, Guvernul a alocat în 2023 circa 459,25 milioane de lei, dar a cheltuit ceva mai mult de 335 de milioane de lei.

Cea mai mare sumă repartizată – de 230 de milioane de lei – a fost pentru compensarea prețului la gazele naturale furnizate consumatorilor non-casnici, din care s-au cheltuit aproape 119 milioane lei.

Aproape 118 milioane de lei alocaţi pentru finanţarea unor necesităţi urgente ale autorităţilor publice locale, dar au fost cheltuite doar peste 105 milioane lei.

O sumă de 63,64 milioane lei a fost alocată Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pentru acordarea despăgubirilor pentru aplicarea acțiunilor de lichidare rapidă a focarului de pestă porcină africană (PPA), înregistrat pe 1 decembrie 2022, în exploatația de creștere a porcilor a companiei Golden Piglet din Șoltănești, raionul Nisporeni.

Pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina au fost repartizate peste 61,65 milioane lei, dar finanțate – aproape 61,35 milioane lei, arată datele Ministerului Finanţelor.

Menţionăm că, la finele anului trecut, Guvernul a decis redistribuirea unor alocații de 114 milioane lei din fondurile de rezervă și de intervenție, pentru îndeplinirea angajamentelor contractuale asumate pentru proiectele din cadrul Programului Național Satul European.

Potrivit Legii bugetului de stat pentru 2024, în Fondul de rezervă al Guvernului a fost prevăzută suma de 150 de milioane de lei (de trei ori și ceva mai puțin decât în 2023), iar în Fondul de intervenție - 250 de milioane de lei (de două ori și ceva mai puțin decât în 2023).

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării