main logo
923

Cui aparţine cel mai mare parc solar din Republica Moldova

Firma Fly Ren Energy Company SRL, deținută de afaceristul italian Carlo Arturo Garuzzo, a inaugurat cel mai mare parc de baterii fotovoltaice din Moldova.

Cui aparţine cel mai mare parc solar din Republica Moldova

Acesta are o putere instalată de circa un MW, ceea ce va permite asigurarea cu energie electrică a două-trei blocuri locative cu 5 etaje. Parcul este instalat pe un teren al Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al Academiei de Știinţe a Moldovei, transmite Ştiri.md cu referire la Mold-Street.

Potrivit lui Carlo Arturo Garuzzo, investiţia în crearea acestui parc solar a constituit circa un milion de euro. Totodată el a spus că speră că investiţia va putea fi recuperată în 5-7 ani şi a promis noi investiţii în domeniu..

Omul de afaceri a evitat să spună care va fi costul acestei energii şi care ar fi tariful ce poate asigura recuperarea în decurs de 5-7 ani a investiţiei. De notat că în prezent tarifele la energia electrică produsă de instalaţii fotovoltaice stabilite de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică pentru unii agenţi economici sunt de 1,75-1,90 lei pentru un kWh.

Prezent la lansare ministrul Economiei şi Infrastructurii Chiril Gaburici a lăudat investiţia şi a susţinut că "astfel de proiecte vin să sporească securitatea energetică a ţării ", iar energia produsă aici este curată.

Totodată Gaburici a precizat că a făcut anterior parte din echipa Fly Ren Energy Company şi a contribuit la atragerea acestei investiţii.

De notat că trei ani în urmă, când era premier, Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu Carlo Arturo Garuzzo, proprietarul Fly Ren Energy Company, iar în septembrie 2016, a fost cel care a semnat din numele acestei firme un acord de colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, care prevede crearea unui Parc Solar, organizarea cercetărilor și pregătirii specialiștilor în domeniul energeticii".

Atunci Gaburici era prezentat chiar proprietar al afacerii. Proiectul a bătut pasul pe loc, ca urmare a tergiversării intrării în vigoare a noii legi cu privire la energia din surse regenerabile.

De notat că în prezent în Republica Moldova funcţionează 51 de parcuri cu instalaţii fotovoltaice, ce au o putere instalată de 3 MW. 

Totodată în rând mai stau câteva proiecte de astfel de parcuri. Asta ca urmare a intrării în vigoare a Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. care oferă o serie de stimulente majore pentru investitorii în domeniu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării