main logo
257

Cu cât s-a diminuat rata inflației în regiunea transnistreană

În anul trecut, în regiunea transnistreană, rata inflației a constituit 4,7%, în comparație 7% – în 2018.

Cu cât s-a diminuat rata inflației în regiunea transnistreanăFoto: ipn.md

Potrivit datelor ministerului economiei de la Tiraspol, încetinirea creșterii prețurilor este și mai vizibilă, comparativ cu anul 2017. În urmă cu doi ani, indicele prețurilor de consum a fost de 11,8%, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Administrația transnistreană anunță că cea mai pronunțată creștere a fost la produsele alimentare. La sfârșitul anului 2019, rata inflației pe acest segment era de 9,95%. Cu toate acestea, majorarea este mai mică în comparație cu anul 2018, când produsele alimentare s-au scumpit în medie cu 13,03%.

Cel mai mult au crescut prețurile la fructe și legume. Din cauza scăderii volumului de producție agricolă locală, volumul livrărilor de legume din străinătate a crescut. Drept urmare, în 2019, prețurile la fructe și legume au crescut cu 24,1%.

Pe segment non-alimentar, fluctuațiile prețurilor au fost semnificativ mai mici. În medie, pentru anul trecut, se observă o scădere a prețurilor cu 0,01%. Totodată, în sectorul serviciilor, rata inflației a fost de 2,79%.

În dreapta Nistrului, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, ritmul anual al inflației în luna decembrie 2019 a constituit 7,5%. Anterior, guvernatorul Octavian Armașu declara că în 2020 se așteaptă o reducere a inflației.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării