main logo
1568

Cu cât ar putea crește prețul gazelor naturale importate din Rusia

Din această toamnă, Republica Moldova va plăti un preț mai mare pentru gazele naturale importate din Federația Rusă, anunță șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

Cu cât ar putea crește prețul gazelor naturale importate din RusiaFoto: timpul.md

De vină este creșterea cu circa 55% a prețului produselor petroliere înregistrată de la începutul acestui an și tendință regională de majorare a prețului și la metan, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

„Cresc prețurile și în Rusia și în Ucraina. Vor exista ajustări la tarife și în Republica Moldova. Avem însă un furnizor de nădejde, Gazprom, deci urmează să vedem dacă semnăm un contract nou sau îl vom prelungi pe cel vechi și atunci vom vorbi despre prețuri. Nu pot vorbi despre procente exacte”, a declarat Ceban la postul TV NTS.

Șeful Moldovagaz a dat asigurări că această modificare de preț nu are legătură cu schimbările politice de la Chișinău.

Menționăm că în ultimele două luni prețul la metan la bursele regionale a ajuns și la 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.

În Republica Moldova, dacă în primul trimestru al anului prețul mediu de import a fost de aproximativ 127 de dolari pentru o mie de metri cubi, apoi acum costurile sunt mai mari, iar la finele anului vor creşte încât va fi nevoie de o ajustare a tarifelor.

De notat că prețul mediu inclus în calculul tarifelor actuale este de 147 de dolari, respectiv în primul trimestru când consumul este cel mai mare, Moldovagaz a obținut devieri financiare pozitive, care permit menținerea tarifelor actuale, chiar dacă în trimestrul II și III prețul de import a crescut semnificativ. 

Potrivit unor estimări, prețul mediu anual al gazelor la bursele regionale va fi în 2021 între 250 și 300 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică aproape dublu față de cel inclus în calculul tarifului.

Administrația Moldovagaz estimează că prețul mediu anual de import în Moldova va depăși 150 de dolari pentru o mie de metri cubi. Potrivit unor calcule de la 1 octombrie prețul de import al gazelor rusești va trece de 200 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Astfel, va fi nevoie de o ajustare a prețurilor reglementate.

Dacă tendința se menține și prețurile la produsele petroliere vor continua ascensiunea, nu este exclus ca anul viitor să avem un preț de import de circa 250 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării