main logo
639

CSM: Taxa de stat ar putea reveni la 3% fără plafonare

CSM propune introducerea unei taxe de stat minime pentru examinarea cererii de chemare în judecată, de care nimeni să nu poată fi scutit.

CSM: Taxa de stat ar putea reveni la 3% fără plafonare

Prin această propunere, persoanele care intentează frecvent acțiuni în judecată ar putea fi responsabilizate, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md

O astfel de propunere a fost exprimată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în cadrul ședinței de astăzi și ar putea fi inclusă în Strategia de dezvoltare a sectorului justiției pentru anii 2019 – 2022, proiectul căreia a fost astăzi avizat de CSM.

De asemenea, membrii CSM optează pentru revenirea la aplicarea taxei de stat de 3% din valoarea acțiunii, fără plafonări. La decizia instanței, persoanele cu venituri minime pot fi scutite de această taxă.

Potrivit Consiliului, introducerea unei taxe de stat minime îi va responsabiliza pe justițiabili, care vor analiza mai bine necesitatea depunerii unei cereri de chemare în judecată.

În prezent, Legea cu privire la taxa de stat prevede că în cazul unei cereri de chemare în judecată care vizează o acțiune patrimonială, care poate fi evaluată în bani, mărimea taxei de stat este de 3% din valoarea acțiunii sau din suma încasată. Aceasta însă nu poate fi mai mică de 150 de lei și nu mai mare de 25.000 de lei pentru persoane fizice sau nu mai puțin de 270 de lei și nu mai mare de 50.000 de lei pentru persoane fizice.

În cazul acțiunilor nepatrimoniale, care nu pot fi evaluate în bani (încălcarea drepturilor de autor, apărarea onoarei și demnității etc.), taxa de stat este stabilită în sumă fixă. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării