main logo
876

Criza gazelor: Usatîi cere să fie declarată situație de alertă timpurie

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a cerut să fie declarată situație de Alertă timpurie pentru a oferi posibilitate operatorului energetic național să inițieze negocierile cu furnizorii de gaze naturale.

Criza gazelor: Usatîi cere să fie declarată situație de alertă timpurie

Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, convocată în această dimineață la Guvern, de către premierul Ion Chicu, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Declararea situației de Alertă timpurie va permite autorităților responsabile să prevină, definitiv, problemele în furnizarea gazelor (n.r. cazul în care livrarea gazelor în Republica Moldova pe două scenarii existente nu va fi posibilă), spun reprezentanții Guvernului. Măsura vine ca urmare a semnării Aranjamentului cu BERD pentru oferirea unei garanții de 50 de milioane de dolari.

Totuși, ministrul Economiei și Infrastructurii și președintele „Moldovagaz” s-au arătat siguri că nu va fi necesară aplicarea acestui instrument deoarece scenariul tradițional de livrare a gazelor cel mai probabil va fi funcțional, drept rezultat al progresului negocierilor între Federația Rusă și Ucraina.

De asemenea, președintele Modlovagaz a asigurat Comisia că scenariul alternativ, care prevede furnizarea prin revers, este deplin pregătit.

Ieri, în cadrul unui briefing de presă, președintele țării Igor Dodon a dat asigurări că Republica Moldova va continua să fie aprovizionată cu gaze naturale prin Ucraina.

Actualul contract al Republicii Moldova cu „Gazprom”, privind livrarea de gaze naturale, expiră la finele acestui an.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării