main logo
1243

Criza financiară loveşte în bugetari. Plata premiilor angajaţilor la stat se amână din nou

După Guvernul Pavel Filip şi Guvernul Maia Sandu amână punerea în aplicare a prevederii din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar ce oferă dreptul personalului din unitățile bugetare de a beneficia de premii unice cu prilejul sărbătorilor profesionale și al zilelor de sărbătoare nelucrătoare.

Criza financiară loveşte în bugetari. Plata premiilor se amână din nouFoto: rfi.ro

Astfel într-o scrisoare din 25 iulie 2019, Ministerul Finanțelor informează toate autorităţile publice "despre amânarea punerii în aplicare a prevederii ce oferă dreptul personalului din unitățile bugetare de a beneficia de premii unice cu prilejul sărbătorilor profesionale și al zilelor de sărbătoare nelucrătoare", transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Astfel conform noilor reglementări, adoptate de Parlament pe 5 iulie 2019, la propunerea Guvernului, prevederile art 21 din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar intră în vigoare pe 1 ianuarie 2020, în loc de 1 iulie 2019.

Potrivit Ministerului Finanţelor, „măsura este una temporară şi a fost introdusă în contextul necesităţii stringente de acoperire financiară a prevederilor Legii nr.270/2018 (Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar n.r.), cruciale în primul an de implementare a noului sistem de salarizare în sectorul bugetar”.

„În acest temei, orice alocare de fonduri în scopul premierii personalului unităţilor bugetare, asupra cărora se aplică normele Legii nr.270/2018, se consideră a fi ilegală şi urmează a fis sancţionată în modul stabilit", avertizează Ministerul Finanţelor.

Menţionăm că fosta guvernare, atunci când a decis adoptarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, a stabilit că ea intră în vigoare pe 1 decembrie 2018. În acelaşi timp prin derogare de la această prevedere, a stabilit că articolul 21 Premii unice, va intra în vigoare pe 1 iulie 2019.

Mai adăugăm că Legea prevede că "personalul din unitățile bugetare poate beneficia de premii unice cu prilejul sărbătorilor profesionale și al zilelor de sărbătoare nelucrătoare, care se plătesc din contul economiei mijloacelor alocate pentru retribuirea muncii pe anul respectiv, dar nu mai mult de 5% din fondul anual de salarizare la nivel de unitate bugetară. Cuantumul premiului unic, în fiecare caz în parte, nu va depăși salariul de bază al persoanei premiate".

La finele anului trecut, Ministerul Finanţelor estima că în urma reformei salariile vor crește pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educație, sănătate, asistența socială, dar ar putea exista şi reduceri de venituri.

Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconiza o creștere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55% - pentru cele finanțate din bugetele locale.momentul aprobării Legii,

În acelaşi timp Ministerul recunoştea că nu are o evaluare completă a impactului financiar al legii, deoarece "cheltuielile de personal pentru anul 2019 au fost estimate și aprobate în bugetele autorităților/instituțiilor bugetare în condițiile anterioare de retribuire a muncii, în vigoare la acel moment".

În consecinţă Ministerul anunță că desfășoară și o analiză amplă a informației privind impactul Legii nr. 270/2018 la nivel de fiecare unitate bugetară, finanțată din bugetul de stat și bugetele locale, pentru a veni, în funcție de deficitele atestate, cu propuneri de suplimentare a bugetelor respective la o eventuală rectificare a bugetului de stat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării