main logo
760

Criza energetică: SUA oferă milioane de dolari Moldovei și Ucrainei

SUA oferă un ajutor de 550 de milioane de dolari pentru securitatea energetică a Moldovei și Ucrainei.

Criza energetică: SUA oferă milioane de dolari Moldovei și Ucrainei

"Guvernul Statelor Unite îşi menţine angajamentul de a ajuta guvernul ucrainean să menţină stabilitatea şi funcţionarea sistemului său de electricitate pe fondul atacurilor necruţătoare şi brutale asupra infrastructurii critice din partea forţelor ruseşti", se arată într-un proiect de document care descrie ajutorul de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.

Cei 300 de milioane de dolari pentru Republica Moldova includ 80 de milioane de dolari în sprijinul bugetar pentru a compensa preţurile ridicate la electricitate, 135 de milioane de dolari pentru proiecte de generare a energiei electrice şi 85 de milioane de dolari pentru îmbunătăţirea capacităţii sale de a obţine surse alternative de energie, potrivit unui al doilea proiect de document.

"Această asistenţă va ajuta Moldova să abordeze nevoile urgente create de războiul lui Putin, în timp ce se va îndrepta, de asemenea, spre o rezistenţă energetică pe termen lung şi spre interconexiuni mai puternice cu Europa", se arată în cel de-al doilea document.

Banii provin dintr-un fond comun de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina, inclus într-o lege de cheltuieli mai largă adoptată de Congres anul trecut. Conform procedurilor bugetare americane, Congresul are la dispoziţie 15 zile de la notificarea administraţiei pentru a revizui cheltuielile planificate.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării