main logo
15222

Criză energetică în Moldova? Parlicov: Se așteaptă scumpirea luminii

Ministrul Energie, Victor Parlicov, anticipează o scumpire a luminii în cazul sistării tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina. Astfel, oficialul subliniază că autoritățile de la Chișinăul vor trebui să gestioneze și o posibilă criză în stânga Nistrului.

Criză energetică în Moldova? Parlicov: Se așteaptă scumpirea luminiiImagine simbol

Potrivit lui Parlicov, autoritățile constituționale s-au pregătit din timp pentru orice scenariu. Acesta a menționat că cetățenii vor avea energie electrică și gaze naturale, însă nu știe la ce preț, transmite Știri.md.

„Noi de situația asta ne pregăteam, inclusiv în planul pentru iarnă ați văzut că aceste scenarii sunt cumva menționate. Acum, sigur că, cu evenimentele din regiunea Kursk, aceste scenarii ar putea să grăbească apariția riscurilor, pentru că exact același lucru s-ar întâmpla dacă ar interveni careva schimbări sau ar fi deteriorată stația din Sudja. Vreau să vă spun că energie și gaze vor fi, dar riscurile care pot apărea vizează în primul rând regiunea transnistreană. Pe noi ne-ar putea afecta din două puncte de vedere. Unul – prețul pentru energia electrică și doi, legat de gestionarea unei potențiale crize care se întâmplă în stânga Nistrului, pe care oricum noi va trebui să o gestionăm pentru că e vorba de cetățenii”, a explicat Parlicov.

De menționat că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a spus anterior că Ucraina nu va prelungi acordul de tranzit al gazelor rusești, dar este pregătită să ia în considerare cererile companiilor europene.

Știri.md amintește că Ministerul Energiei al R. Moldova a pregătit un plan de acțiuni pentru situații excepționale pe piața energiei electrice, care a fost elaborat în conformitate cu regulile și cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD Moldova.

Potrivit autorităților, planul de pregătire pentru riscuri pe piața energiei electrice se bazează pe o evaluare națională, dar și una regională a riscurilor referitoare la securitatea aprovizionării cu energie electrică. Pe baza scenariilor identificate de posibile crize, au fost prevăzute măsurile pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de criză legate de furnizarea energiei electrice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării