main logo
660

Creșterea ovinelor, afacere rentabilă: Povestea unui fermier din Parcani

Creșterea ovinelor poate fi o afacere atractivă și profitabilă. O demonstrează un fermier din satul Parcani, raionul Șoldănești, care, după ani buni munciți în străinătate, a decis să se întoarcă în localitatea de baștină și să continue oieritul.

Creșterea ovinelor, afacere rentabilă: Povestea unui fermier din ParcaniImagine simbol

O adevărată tradiție în familia sa, transmisă din generație în generație, transmite Știri.md cu referire la trm.md.

Valentin Stăvilă a muncit în construcții în Federația Rusă peste 8 ani, după care a decis să investească într-o afacere în domeniul zootehnic, pentru că avea speranța că aceasta îi va asigura un venit acasă.

„Aveam o mașină Audio A6 care am vrut să o dau să-mi iau o sută de oi. Și așa s-a întâmplat că omul mi-a spus că mie nu-mi trebuie mașina și nici bani la gât. Avea 500 de oi și 300 de cârlani și mi-o spus că ți le dau pe toate, voi lucrați, iar când faceți banii mi-i întoarceți înapoi”, a povestit Valentin Stăvilă.

Peste un an și jumătate Valentin și-a răsplătit datoria, iar recent a câștigat un grant din partea AIPA, de 145 de mii de lei din care a procurat utilaj de prelucrare a laptelui.

În toată afacerea Valentin este ajutat de tatăl său, care are grijă să pregătească furaje cu care să hrănească animale pe parcursul iernii.

„Noi toată vara am îngrămădit trei mii de baloturi de fân, de lucernă. Cu un lider din Șoldănești cu care trăim bine am făcut baloturi din paie de soia. Vaca de exemplu trebuie să o ții la iesle de acum și trebuie să o ţii toată iarna la iesle, da oaia dacă e oleacă mai liberă, nu-i omăt, cu cât se plimbă mai mult cu atât e mai bine pentru sănătate şi ele mai puţin consumă mâncare ca o vacă. Undeva zece oi mănâncă ca o vacă”, a spus Fiodor Stăvilă.

Statul oferă subvenţii în valoare de 500 de lei anual pentru fiecare animal în parte, însă, ca să beneficieze de acest ajutor, Valentin trebuie să aibă toate actele în regulă.

„La mine am documentaţie, numai nu am autorizaţie pe stână. Nu pot face autorizaţie pe stână pentru că stâna mea nu e în afara satului. Acum aici am început, am scris o cerere la primărie. Primăria mi-a acordat la consiliu să fac stâna pe teritoriul acesta. Dar aştept să primesc toate documentele la mână ca să pot face autorizaţie, ca să pot da la nişte subvenţii, ca statul să poată să mă ajute”, a relatat Fermierul.

Fermierul spune că în ultimii ani cererea de brânzeturi şi carne pe piaţă a crescut, iar concurenţa a scăzut.

„Acum au rămas tare puţine oi. Când am cumpărat eu oile, am cumpărat cu 700 de lei oaia, dar acum la moment să cumperi o oaie 1800-2000 de lei e o oaie simplă. Dar o oaie cum la mine sunt la 3000 de lei. Anul acesta s-a ridicat preţul la oaie, deja noi socotim că e un plus înainte. Un fermier care se ocupă cu oile el dacă creşte o oaie poate să vândă şi poate să scoată banii”, a mai spus Valentin.

Valentin Stăvilă are planuri mari de viitor şi visează să-și completeze turma cu oi de rasă aduse din străinătate. Totodată, îşi doreşte să valorifice şi lâna care, în prezent este îngropată sau aruncată.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării