main logo
345

COVID a afectat comerțul: Sfaturi pentru a creşte exporturile în UE

Pandemia a afectat exporturile. Un studiu făcut de Centrul Analitic Independent "Expert-Grup" arată că în primele nouă luni ale lui 2020, exportul de mărfuri a scăzut cu 13,4 la sută faţă de aceeaşi perioadă a lui 2019.

COVID a afectat comerțul: Sfaturi pentru a creşte exporturile în UEFoto: știri.md

Astfel exporturile spre Uniunea Europeană, scăderea este de 10 la sută, iar în cazul exporturilor spre Comunitatea Statelor Independente, diferenţa este de aproape 9 la sută, transmite Știri.md cu referire la publika.md

Analiza aduce şi o veste bună. În ciuda şocurilor, în primele luni ale lui 2020, exporturile de produse agroalimentare spre UE au crescut cu 3,5 la sută faţă de 2019. 

În primele 9 luni ale anului trecut, Moldova a exportat în Uniunea Europeană produse agroalimentare de aproape 400 de milioane de dolari. În cazul produselor non-agricole, valoare exporturilor este de aproximativ 800 de milioane de dolari, în scădere faţă de 2019 cu 12 la sută.

La prima categorie, cele mai exportare produse sunt uleiurile şi grăsimile vegetale, băuturile fără alcool şi grâul.

Studiul făcut de "Expert-Grup" mai arată că în cazul produselor non-agricole, cele mai exportate sunt covoarele, maşinile şi echipamentele, încălţămintea şi produsele din piele.

Conform estimărilor făcute de experţi, potenţialul de export în Uniunea Europeană este valorificat de producătorii moldoveni în proporţie de aproximativ 41 la sută pentru produsele agroalimentare şi de 48 de procente, pentru produsele non-agricole.

Specialiştii de la "Expert-Grup" au venit şi cu o serie de recomandări pentru a creşte exporturile în UE. Printre acestea se numără promovarea schimbării modelului de afaceri prin dezvoltarea capacităţilor proprii de export şi utilizarea facilităților care ni se oferă în cadrul Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. 

Totodată, este necesar să obţinem dreptul de a exporta produse de origine animală în UE, pentru că suntem codaşi la acest capitol.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării