main logo
438

Coridoarele comerciale ale Moldovei, sprijinite de USAID

Statele Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a sprijinit prima evaluare cuprinzătoare a coridoarelor comerciale ale Moldovei (ECC).

Coridoarele comerciale ale Moldovei, sprijinite de USAID

Aceasta are drept scop măsurarea performanţelor coridoarelor, identificarea blocajelor şi constrângerilor şi definirea soluţiilor pentru îmbunătăţirea performanţelor coridoarelor, care, la rândul lor, vor facilita schimburile comerciale.

Potrivit agenţiei Infotag, studiul privind ECC include o serie de recomandări şi acţiuni strategice pentru Guvernul Republicii Moldova, care vizează facilitarea comerţului internaţional de-a lungul rutelor existente folosite de comercianţii moldoveni.

La eveniment au participat Ambasadorul SUA, James Pettit, şi secretarul de stat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Iuliana Drăgălin.

În cuvântul de deschidere, diplomatul a menţionat că "evaluarea coridoarelor comerciale va oferi autorităţilor şi oamenilor de afaceri din Moldova mai multe soluţii practice pentru îmbunătăţirea performanţelor coridoarelor comerciale în vederea reducerii costurilor de afaceri şi, mai ales, creşterii competitivităţii produselor moldoveneşti pe piaţa internaţională".

La rândul ei, Iuliana Drăgălin a menţionat rolul şi impactul preconizat al ECC pentru autorităţile ţării şi pentru întreaga economie naţională. 

"Această radiografie atât a coridoarelor comerciale, cât şi a nivelului de facilitare a comerţului ne oferă pârghiile necesare pentru elaborarea şi implementarea unor politici şi acţiuni eficiente, care vor îmbunătăţi situaţia din domeniul infrastructurii, serviciilor de transport şi logisticii. Scopul nostru este să dezvoltăm în Moldova un sistem de transport şi logistică modern, care să atragă mai multe investiţii în domeniu şi să contribuie la crearea mai multor locuri de muncă pentru cetăţeni", a spus ea. INFOTAG precizează: În perioada de patru ani de implementare, din septembrie 2017 până în septembrie 2021, Programul pentru Reforme Structurale în Moldova va sprijini Guvernul ca să continue procesul de integrare a Republicii Moldova în sistemele comerciale regionale şi mondiale. Programul va contribui la îndeplinirea de către Moldova a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care cuprinde Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, precum şi al noului Acord de Facilitare a Comerţului cu Organizaţia Mondială a Comerţului. Programul va contribui la promovarea produselor moldoveneşti pe pieţe mai mari şi mai dinamice prin multiple acţiuni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării