main logo
402

Controlul comun moldo-ucrainean va fi instituit în acest an în opt puncte de trecere a frontierei

Guvernul a aprobat inițierea negocierilor și semnarea protocoalelor cu privire la organizarea controlului în comun în opt puncte de trecere a frontierei cu Ucraina.

Controlul comun moldo-ucrainean va fi instituit în opt puncte de trecereControlul comun moldo-ucrainean va fi instituit în opt puncte de trecere

Controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor şi obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene este prevăzut de Acordul semnat de guvernele celor două state la 6 octombrie 2017, transmite Știri.md

Astfel, în puncte, ca „Cuciurgan - Pervomaisc”, „Larga-Kelmenţî” și altele se efectuează deja controlul comun, însă documentul semnat în toamna anului trecut stabilește noi forme de interacțiune între instituțiile de control la frontieră, ca urmare a apărut necesitatea de a alinia prevederile protocoalelor semnate și care urmează să fie semnate să fie aliniate la prevederile Acordului, care va intra în vigoare la 25 mai 2018.

Au fost identificate noi drepturi şi obligaţii, care necesită a fi incluse în proiectul Protocolului nou (efectuarea schimbului de informaţii, posibilitatea delegării (transmiterii) atribuţiilor (funcţiilor), asigurarea securităţii). Din aceste considerente au fost elaborate proiectele protocoalelor între polițiile de frontieră, serviciile vamale ale ambelor state.

Hotărârile de guvern vizează organizarea controlului comun în punctele de trecere rutiere „Cuciurgan - Pervomaisc”, „Criva - Mamaliga”, „Goianul Nou – Platonovo”, „Palanca – Maiki – Udobnoe”, „Briceni – Rossoșani”, punctul comun de trecere feroviar „Novosaviţkoe-Cuciurgan” pe teritoriul Ucrainei, în punctul comun de trecere rutier „Larga-Kelmenţî”, punctul de trecere rutier „Giurgiuleşti-Reni”.

Controlul va fi efectuat în baza „ghișeului unic” şi „o singură oprire”. Instituirea controlului comun este prevăzută de Legea cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova și o cerință în vederea implementării Acordului de Asociere cu UE. Încheierea acordului ”va contribui esențial la dezvoltarea și consolidarea relațiilor de cooperare dintre instituțiile cu atribuții la frontieră, în interesul și avantajul ambelor state, în scopul asigurării securității frontierei de stat între Republica Moldova și Ucraina”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării