main logo
341

Contracte între întreprinzători ruşi şi moldoveni, semnate la Forumul Economic Moldo-Rus

Republica Moldova şi Federaţia Rusă îşi intensifică acordurile de cooperare economică.

Forumul Economic Moldo-Rus: Mai multe contracte de colaborare, semnate

Mai multe contracte de colaborare între întreprinzători ruşi şi cei moldoveni au fost semnate în cea de-a doua zi a Forumul Economic moldo-rus. 

La eveniment a participat şi preşedintele Igor Dodon, care consideră că embargourile ruseşti sunt consecinţa semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (UE), relatează Știri.md cu referire la Trm.md

„Trebuie să respectăm nu doar interesele noastre economice, dar şi pe ale partenerilor. Din păcate Moldova s-a abătut de la această regulă simplă atunci când a semnat Acordul de Asociere cu UE şi Acordul de Liber Schimb cu UE. În negocierile cu Uniunea Europeană, nu s-a ţinut cont de interesele producătorilor autohtoni care făceau comerţ cu Rusia”, a declarat șeful statului.

Producătorii moldoveni spun că din cauza embargoului impus de Federaţia Rusă, acum patru ani, au suferit pierderi.

„Au fost mai multe interdicţii pe piaţa rusă. Sectorul nostru a avut de suferit în 2014. Înţeleg, este vorba de politica mare, dezacordul intereselor, totuşi, eu consider că economia trebuie să fie în capul mesei - interesul economic”, a spus Ştefan Golubciuc, director la fabrică de conserve.

„Embargoul a fost o lovitură pentru economia noastră, care ne-a călit. Dacă în 2014 aveam una sau două hale pentru ambalarea produselor şi tot atâtea linii de sortare, acum avem mai mult de 30. Nu ne străduim să mărim suprafaţa livezilor, noi le defrişăm pe cele vechi şi sădim altele, intensive”, susţine Vitalie Gorincioi, exportator de fructe.

Autorităţile din ţara noastră îi încurajează pe producătorii agricoli să-şi diversifice producţia.

„Pământul fertil şi condiţiile climaterice favorabile deschid noi orizonturi pentru producţia organică, pentru care există o cerere mare. Este un sector nou pe care trebuie să-l luăm în considerare. Până acum au fost înregistrate mai mult de 80 de mii de hectare pentru cultivarea produselor organice”, a spus Ion Perju, consilier prezidenţial pe domeniul agroindustrial.

La forum au participat peste 200 de oameni de afaceri din Rusia şi 350 din ţară. La finalul întrunirii, autorităţile moldoveneşti şi cele ruseşti au semnat acorduri de colaborare în domeniul economic.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării