main logo
536

Contract de sute de milioane: Gaburici promite că drumul va fi european

Raionul Ungheni va beneficia de un nou drum european, a promis ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul unei întâlniri cu primarii din raionul Ungheni.

Contract de sute de milioane: Gaburici promite că drumul va fi european

Asta după ce ministerul a fost nevoit să rezilieze contractul de peste 110 milioane lei pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare a drumului Cornești – Boghenii-Noi – Năpădeni M5, care are o lungime pe peste 34 kilometri şi care urma să asigure conexiunea a 20 de localități la rețeaua de drumuri naționale, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Au fost executate doar 2% din volumul lucrărilor

Potrivit Ministerului Economiei şi Infrastructurii "după expirarea a 78% din timpul rezervat realizării contractului pe acest tronson, doar 2% din volumul lucrărilor a fost executat". 

Ministrul a declarat că drumul Cornești – Boghenii-Noi – Năpădeni M5, va fi reproiectat în cel mai scurt timp și va fi supus licitației, iar Banca Mondială ar urma să asigure linia de creditare pentru construcția acestuia. Astfel, lucrările urmează să înceapă în primăvara anului 2019, imediat ce condițiile meteo vor fi favorabile.

„Traseul Cornești – Boghenii-Noi – Năpădeni M5 asigură accesul locuitorilor din regiune la 31 de instituții de învățământ, 10 instituții medicale, obiective turistice, stația de cale ferată, precum și cu 28 de întreprinderi. Acest drum este unul foarte important pentru regiune și voi avea grijă personal, ca acesta să fie realizat calitativ și în termen”, a promis ministrul Gaburici.

De ce nu se dă numele companiilor

Ministerul nu a anunţat însă ce companie, sau grup de companii nu şi-au respectat angajamentele contractuale.

În acelaşi timp lucrările la acest drum au fost anunţate încă în aprilie 2015, de un alt ministru democrat, dar al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, acum şef la SIS.

Este adevărat că pe atunci denumirea drumului era alta - drumul regional Corneşti-Năpădeni. Ulterior însă din cauza sistării asistenţei financiare externe lucrările nu au mai fost efectuate.

Cine nu a executat lucrările de peste 110 milioane lei

Abia în vara anului 2016 a fost anunţată licitaţia. În documentele de pe pagina ASD este indicată însă o altă denumire şi număr al drumului - L376 km 0+000 - km 33+491 Cornești intersecție cu L405.

Totodată şi în decizii de Guvern privind lista drumurilor naţionale, regionale şi locale, dar şi pe pagina asd.md, drumul este indicat cu numărul G88 şi denumirea - Cornești – Boghenii Noi – Năpădeni – M5.

În februarie 2017 Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) a decis că tenderul pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor a fost câştigat de un consorţiu format din două companii locale: Badprim SRL şi Ecotehlider SRL, valoarea acestora fiind de circa 112 milioane lei.

Ecotehlider SRL, ce face parte din holdingul agro-industrial AMG, deţinut de milionarul Nicolae Ciornîi (fost şef al Lukoil Moldova, a şi anunţat pe pagina sa despre câştigarea licitaţiei.

"Compania EcoTehLider va executa lucrări de reparație a drumului Cornești L376 km 0+000 – 33+491 intersecția drumului L405 în perioada Martie 2017 – Martie 2019 în consorțium cu compania BadPrim, în urma cîștigului la licitația publică, din finanțarea oferită de către Banca Mondială", potrivit comunicatului companiei.

A doua firmă din cadrul consorţiului: Badprim SRL este deţinută de Alexandru Cebotari (41%), Valeriu Cebotari (54%) şi compania CHEBOTAR GmbH din Germania (5%).

Drumuri bune stagnează

Doar în acest an compania a câştigat câteva contracte de circa 100 de milioane lei de lurări în cadrul programului Drumuri bune pentru Moldova. Cel mai mare în raionul Hânceşti, în valoare de 81 milioane lei, pe care însă a reuşit să îl îndeplinească. 

De notat că cele două firme nu au comentat deocamdată decizia ministerului Economiei de a rezilia contractele.

Mai adăugăm că nici programul Drumuri bune nu a fost finalizat, lucrările fiind realizate în proporţie de 89% şi bat pasul pe loc de câteva săptămâni, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării