main logo
1898

Contract de 300 de milioane de lei pentru importul păcurii: Când va ajunge primul lot

Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne a semnat un contract de achiziție a păcurii pentru rezerva de stat, cu firma Viomar Impex SRL.

Contract de milioane pentru importul păcurii: Când va ajunge primul lotFoto: termoelectrica.md

Potrivit datelor publicate de Agenția Achiziții Publice, valoarea contractului este de peste 300 de milioane de lei şi a fost câștigat de compania Viomar Impex SRL, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

„Până la finele acestei luni, sper că primul lot de păcură va ajunge în țară la destinatar”, a declarat pentru Mold-Street.com Viorel Schivu, administrator și fondator al Viomar Impex.

Managerul a mai precizat că firma sa a oferit cel mai bun preţ şi cele mai bune condiții de livrare a păcurii.


Astfel, prețul este de circa 1.072 de dolari pentru o tonă de păcură, adusă la beneficiar.

Ținând cont de valoarea contractului şi cursul de schimb al dolarului, apoi firma Viomar Impex ar urma să livreze aproape 15.000 de tone de păcură.

De notat că, anterior, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că a demarat procesul de achiziție a păcurii în rezerva de stat pentru Termoelectrica. Or, păcura este o alternativă la gaze pentru Termoelectrica, pentru a produce energie electrică și a asigura cu energie termică mun. Chișinău.

Totalul necesar este estimat la 216.000 de tone de păcură, care pot înlocui aproximativ 312 milioane de metri cubi de gaz, ceea ce reprezintă consumul estimat pentru perioada octombrie 2022 – aprilie 2023.

În condițiile cotațiilor actuale la bursele internaționale, apoi pentru a procura volumul necesar de păcură menționat de MIDR ar fi nevoie de peste 200 de milioane de dolari, în timp ce la volumul de gaz menționat ne-ar costa de 2-3 ori mai mult.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării