main logo
757

Consumul de energie a scăzut cu 15% față de aceeași perioadă din 2021

Atât timp cât infrastructura energetică a Ucrainei este ținta atacurilor militare, deconectările masive de energie electrică din Republica Moldova s-ar putea repeta. O spune secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan.

Consumul de energie a scăzut cu 15% față de aceeași perioadă din 2021Foto: Imagine simbol

Potrivit oficialului, în prezent, Republica Moldova procură 80% din necesarul de energie din România, iar restul energiei este produsă pe malul drept al Nistrului, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Constantin Borosan a explicat că deconectările de ieri de la rețeaua de energie electrică au fost cauzate de bombardamentele masive care au țintit infrastructura energetică ucraineană. Potrivit oficialului, atât timp cât continuă războiul din Ucraina, Republica Moldova se mai poate confrunta cu astfel de crize energetice.

„Deconectările de energie au loc din cauza bombardamentelor din Ucraina și atacurilor Rusiei asupra a tot ce înseamnă infrastructură electro-energetică, centrale electrice, stații electrice, linii electrice. Atunci când iese din funcțiune un element din rețea, devine supraîncărcat un alt element din rețea. 

Bombardamentele au cauzat supraîncărcarea anumitor linii care fac conexiunea țării noastre cu Ucraina și România. Așa lucrează protecția rețelelor, ca liniile să reziste, să nu fie distruse din cauza supraîncărcării, ele sunt deconectate. Asta ne permite să reluăm conectarea la energie electrică odată ce este restabilit echilibrul în sistemul energetic. Atât timp cât infrastructura energetică a Ucrainei este ținta atacurilor militare trebuie să ne așteptăm ca aceste deconectări să se repete”, a spus secretarul de stat, Constantin Borosan, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit secretarului de stat, cea mai mare parte a necesarului de energie electrică, Energocom o cumpără din România. Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că prețul mediu de achiziție a energiei electrice este de 180 de euro pentru un MW/h.

„Depunem efort pe toate dimensiunile ca să accesăm surse alternative de energie. Dacă pe partea de gaze naturale ne-am asigurat, în cazul energiei electrice lucrurile stau diferit pentru că energia electrică nu o putem stoca. Începând cu 14 octombrie procurăm energie din România. Și cetățenii s-au solidarizat. 

În luna octombrie consumul de energie s-a redus față de octombrie anul trecut cu 15%. Astăzi cu energie electrică ne asigurăm în proporție de 80% din România. Restul de 20% sunt generate de țara noastră, pe malul drept al Nistrului, adică CET-Nord, Termoelectrica, nodul hidroenergetic Costești și sursele regenerabile, eoliene și solare”, a mai spus secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Ieri, imediat după întreruperile masive de furnizare a energiei electrice,  vicepremierul Andrei Spînu a avut discuții telefonice cu comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, cu ministrul Energiei din România, Virgil Popescu, și cu ministrul Energiei din Ucraina, Герман Галущенко. Oficialii și-au manifestat solidaritatea reciprocă, acuzând Rusia de declanșarea unui război ilegal și nedrept.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării