main logo
936

Consum mic, plăți mari: Câte milioane a plătit Moldovagaz Gazpromului

Moldovagaz a plătit în primele patru luni ale anului curent către Gazprom o sumă mai mare de trei ori față de aceeași perioadă a anului trecut pe fundalul scumpirii fără precedent a prețurilor de import chiar dacă volumul s-a redus cu 19 la sută.

Consum mic, plăți mari: Câte milioane a plătit Moldovagaz Gazpromului

Potrivit Serviciului relații cu publicul al Moldovagaz, în ianuarie-aprilie curent, în Republica Moldova au fost importați 519 milioane de metri cubi de gaze naturale față de 639 de milioane de metri cubi în aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, se înregistrează o reducere a consumului fizic cu 120 de milioane de metri cubi, transmite Știri.md cu referire la Anticorupție.md.

În schimb, volumul plăților efectuate aproape în întregime de consumatori a crescut de trei ori - de la 2,235 miliarde de lei la 6,573 miliarde de lei sau aproape 350 de milioane de dolari.

Doar în aprilie curent, volumul consumului de gaze naturale s-a redus cu 54,6% față de luna aprilie a anului trecut. Totodată, față de luna martie, volumul gazelor importate a scăzut cu 105 milioane de metri cubi sau cu 70,1%.

În pofida majorării tarifelor, consumatorii casnici au plătit până la 30 aprilie curent 96% din sumele facturate, consumatorii non-casnici (persoanele juridice) au plătit 97,2%, iar întreprinderile din sectorul energetic și termic din Republica Moldova au achitat facturile în proporție de 99,8%.

Compania a precizat că, inclusiv în aprilie, plățile Moldovagaz către Gazprom pentru gazele naturale importate au fost făcute doar în dolari americani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării