main logo
639

Construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău, votată în Parlament

Deputații au votat în prima lectură a ședinței plenare de azi declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău.

Construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău, votată în Parlament

Proiectul de interes național, prevăzut în Strategia Energetică a Republicii Moldova până în anul 2030, a fost aprobat, în prima lectură, cu votul a 62 de deputați, transmite Știri.md.

Documentul stabilește mecanismul de soluționare a reclamațiilor privind asigurarea și monitorizarea impactului de mediu și social al lucrărilor planificate.

Guvernul va demara procedura de achiziție a terenurilor necesare și va aloca resurse financiare în vederea elaborării și implementării Planului de acțiuni privind strămutarea și compensarea daunelor pentru exproprierea permanentă și temporară a acestora.

Plățile pentru despăgubirea persoanelor afectate de procedurile de expropriere sunt estimate la 20 de milioane de lei.

Lucrările de construcție vor fi efectuate în cadrul Proiectului ”Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”. Bugetul total al acestora va constitui 260 de milioane de euro, pentru o perioadă de patru ani.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a prezentat proiectul în plenul Parlamentului, a declarat că scopul acestuia este asigurarea securității energetice a statului prin interconectarea Republicii Moldova cu piața de energie a Uniunii Europene, dar și crearea unui mediu concurențial favorabil pe piața energiei electrice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării