main logo
911

Consiliul Concurenţei a încetat investigaţia contra gigantului Metro şi furnizorii săi

După trei ani şi ceva de la iniţierea unei investigaţii privind un posibil acord anticoncurenţial între lanțul de unități comerciale cu profil alimentar Metro Cash & Carry Moldova și furnizorii săi Plenul Consiliului Concurenței a decis încetarea acesteia.

Consiliul Concurenţei a încetat investigaţia contra gigantului Metro

Autoritatea de supraveghere îşi motivează decizia dun 24 mai 2018, dar făcută publică pe 27 iulie 2018, prin faptul că "pe parcursul desfășurării investigației nu au fost descoperite probe suficiente privind încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea concurenței nr. 183 din 11.07.2012 care ar justifica aplicarea măsurilor corective sau a sancțiunii", transmite Ştiri.md cu referire la Mold-Street.

Pe parcursul investigaţiei Consiliul Concurenţei a analizat contractele semnate în anii 2013-2015, între Metro Cash & Carry Moldova SRL și furnizorii săi de sucuri Casa de Comerț Vita SRL, Glorinal-Grup SRL, Diatest-Med SRL, Alfa-Nistru SA, Lux Proba Grup SRL, Forward International SRL, Elita-5-Altepi SRL, Avis-Nord SA, Megavil Grup SRL, S.B. Trade SRL, Rumitox SRL, Glutonus SRL privind achiziția de bunuri și prestarea de servicii.

De notat că a fost analizată şi politica de discounturi dusă de Metro Cash & Carry Moldova, dar şi contractele cu alte companii ce fac parte din grupul Metro (Metro Cash & Carry Ukraine şi Metro Cash & Carry Romania).

Retailerul Metro a intrat pe piaţa Moldovei în anul 2004 şi deţine trei hypermarkete (două la Chişinău şi unul la Bălţi), deschise încă în anii 2004-2006, iar în anii 2012-2016 a deschis şi o reţea de 30 magazine de cartier Odido.

Metro Cash & Carry Moldova este unul dintre cei mai mari retaileri de pe piaţa Moldovei şi are în calitate de fondator firma Metro Cash & Carry International Holding B.V. ce face parte din gigantul german Metro AG.

Metro AG este unul dintre liderii comerțului la scară mondială. Grupul operează în aproximativ 2.200 de locații, din 32 de țări şi a avut în ultimii ani o cifră de afaceri de circa 37 miliarde de euro.

La începutul anului 2015, Consiliul Concurenţei din România a sancţionat cu amenzi în valoare totală de circa 35 milioane euro retailerii Metro, Real, Selgros şi Mega Image şi 21 de furnizori ai acestora, în cadrul investigaţiei având ca obiect înţelegeri pentru fixarea preţurilor în perioada 2005-2009.

Dintre retaileri, cea mai mare amendă, de 11,3 milioane euro a fost primită de compania Metro Cash&Carry Romania. După un proces de aproape doi ani, Curtea de Apel Bucureşti a anulat amenda aplicată companiei Metro, constatând prescris dreptul Consiliului Concurenţei de a aplica sancţiunea contravenţională.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării