main logo
1391

Conferinţa donatorilor: Germania promite un nou ajutor pentru Moldova

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a promis un ajutor suplimentar de 32,3 milioane de euro (33,08 milioane de dolari) Republicii Moldova din partea Berlinului pentru a ajuta la consolidarea acestei ţări împotriva numeroaselor efecte ale războiului din Ucraina vecină.

Conferinţa donatorilor: Germania promite un nou ajutor pentru Moldova

Aceste fonduri urmează să fie utilizate, printre altele, pentru extinderea surselor de energie regenerabilă, promovarea eficienţei energetice şi dezvoltarea infrastructurilor municipale, au declarat, luni, delegaţii germani la cea de-a treia Conferinţă internaţională a donatorilor pentru Republica Moldova, care se desfăşoară la Paris, transmite Știri.md, cu referire la Agerpres.

La rândul său, ministrul german al dezvoltării economice, Svenja Schulze, a indicat că, din donaţia suplimentară, ministerul său va oferi 28,7 milioane de euro, ce vor fi utilizaţi în primul rând pentru a creşte eficienţa energetică a clădirilor.

Guvernul german intenţionează să transmită un mesaj clar de solidaritate cu Republica Moldova, a spus Schulze.

"Cu acest sprijin, ajutăm Republica Moldova să-şi rupă dependenţa de aprovizionarea cu energie din Rusia, venind în acelaşi timp şi în ajutorul persoanelor aflate în dificultate pentru a trece iarna", a afirmat ea.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu, intenţionează să ia cuvântul la sfârşitul conferinţei.

Vizita lui Baerbock la Paris are loc pe fundalul recentelor tensiuni franco-germane. O reuniune de luna trecută a guvernelor din cele două ţări a fost anulată în ultimul moment din cauza dezacordului cu privire la criza energetică în Europa, printre altele.

O primă conferinţă a donatorilor a avut loc la Berlin în aprilie, iar o a doua la Bucureşti în iulie, colectându-se suma 600 de milioane de euro.

Republica Moldova a fost declarată candidat la aderarea la UE în luna iunie, alături de Ucraina.

Sute de mii de refugiaţi ucraineni au intrat în această mică republică de numai 2,6 milioane de locuitori la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Între altele, este nevoie de sprijin pentru cei 90.000 de ucraineni rămaşi pe teritoriul Republicii Moldova.

Republica Moldova este puternic dependentă de aprovizionarea cu gaze ruseşti, iar Moscova a ameninţat că va întrerupe livrările.Populaţia suferă din cauza unei inflaţii ridicate, la fel ca în alte părţi din Europa, în timp ce războiul împiedică comerţul Republicii Moldova cu Ucraina şi îi ameninţă securitatea.

În perioada premergătoare conferinţei, Franţa şi-a subliniat marea dorinţă de a sprijini Republica Moldova.

Anul viitor, un alt eveniment internaţional similar este programat la Chişinău. 

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării