3268
0
Comisia privind frauda bancară: E vorba de mai mult de 1 miliard
3268
0

Fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu, a prezentat ieri informații „foarte importante” la Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară.

Potrivit președintelui comisiei, Alexandru Slusari, cifrele analizate sunt „groaznice”, fiind vorba de o sumă de bani mult mai mare față de cât s-a vehiculat până acum, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

„Cu siguranță este vorba de mai mult de un miliard. Cele mai mari crime s-au produs după acordarea garanțiilor de stat celor trei bănci…Avem șapte pagini cu șrift foarte mic, tot rulajul plasărilor, împrumuturilor, depozitelor. Și asta care s-au făcut doar în R. Moldova”, a declarat Alexandru Slusari.

Deputatul afirmă că politica bancară care se ducea la cele trei instituții în anii 2013-2014 a fost lipsită de orice rațiune. Instituțiile aveau oferte atractive pentru cetățeni. Oamenii își deschideau depozite cu o dobândă mai mare cu 6-7% față de alte instituții bancare din R. Moldova, iar banii acumulați de la cetățeni erau plasați în instituții bancare din Federația Rusă în depozite cu o dobândă  de numai 2-3%.

„Toți vor să câștige din diferența de rate, iar aici a fost invers”, a comentat indignat Slusari.

„De ce nu a fost introdusă administrarea specială în primăvara-vara 2014, pentru că era clar că băncile sunt falimentare? Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional venau lunar cu informații că situația e gravă. Este nota informativă a Centrului Național Anticorupție din 28 august care descria cu lux de amănunte ce se întâmplă la cele trei bănci”, a adăugat Alexandru Slusari.

Deputații au trimis solicitări la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional prin care au cerut să le fie prezentate toate notele informative pe care le-au pregătit în acea perioadă despre sistemul bancar din R. Moldova.

Deputații mai încearcă să obțină probe care să demonstreze declarațiile făcute de mai multe persoane audiate, potrivit cărora acțiunile BEM au fost cumpărate de la Veaceslav Platon de către Vladimir Plahotniuc, sub ghidajul lui Serghei Iaralov.

Fosta șefă de la „Victoriabank”, Natalia Politov Gangaș, nu s-a prezentat la audieri și a fost invitată repetat. A cerut să fie audiat și Sorin Stati, dar deputații i-au recomandat să trimită informațiile pe care le deține în scris. Acestea s-ar referi la „Unibank”.

Comisia de anchetă încă nu a decis dacă îl va audia în penitenciar pe fostul prim-ministru Vlad Filat. O decizie în acest sens ar urma să fie luată astăzi.

Citește și
article image
Slusari comentează plecarea lui Țîcu: Este un pas greșit
0
336
article image
Frauda bancară: Sechestru pe 11 mașini de lux și 364 de...
0
2405
article image
Alexandru Slusari anunță când va apărea noul procuror...
0
432
article image
Slusari calmează îngrijorările lui Cebotari: De el nu...
0
330