main logo
387

Comisia parlamentară a aprobat înăsprirea controlului asupra calității fructelor și legumelor

Comisia agricultură şi industrie alimentară a aprobat miercuri pentru prima lectură un proiect de lege cu privire la controlul de conformitate cu cerinţele de calitate pentru fructele şi legumele proaspete.

Controlul asupra calității fructelor și legumelor, înăsprit

Controlul va fi efectuat la toate etapele lanţului comercial până la consumatorul final şi se va aplica persoanelor fizice şi juridice, excepţie fiind sectorul casnic, relatează Știri.md cu referire la Infotag.

Controalele de conformitate vor fi efectuate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, care va monitoriza şi stabili un sistem de control, inclusiv prin evaluarea riscurilor. Controlul de conformitate va asigura respectarea parametrilor comerciali în cazul fructelor şi legumelor proaspete pe întreg lanţul de comercializare.

În prezent, fructele şi legumele care sunt plasate în lanţul comercial nu sunt etichetate, sortate sau calibrate conform cerinţelor de calitate, iar preţul acestora este standard pentru un amestec de clase, soiuri sau calibru, fapt care dezavantajează consumatorii. 

Certificatele de conformitate a calităţii fructelor şi legumelor proaspete vor fi eliberate gratuit de către organul de control, pe suport de hârtie sau în format electronic. Totodată, organul de control va crea o bază de date a agenţilor economici din lanţul alimentar, implicaţi în activităţi ce ţin de sectorul fructelor şi legumelor proaspete. 

Potrivit autorilor proiectului, odată cu instituirea acestui sistem de control, Republica Moldova ar putea solicita Comisiei Europene de a fi inclusă în Lista ţărilor terţe a căror controale de conformitate cu standardele specifice de comercializare au fost recunoscute ca fiind echivalente cu cerinţele UE.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării