235
0
Comercianții ar putea activa în bază de patentă încă 3 ani
235
0

Un grup de deputați au elaborat un proiect de modificare a Legii cu privire la patenta de întreprinzător prin care propun ca activitatea de comerţ cu amănuntul, precum și comerţul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone, să se poată desfășura de către persoanele fizice în baza patentei de întreprinzător până în decembrie 2022.

Foto: bizlaw.md

În redacția actuală, Legea prevede că acest termen urmează să expire în 2019, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md

Autorii menționează că desfășurarea activității de comerț în bază de patentă este o formă alternativă de asigurare a veniturilor populației, care trebuie menținută până la fortificarea economiei țări. În opinia deputaților, proiectul este o garanție socială pentru persoanele care desfășoară astfel de activități.

Inițiativa deputaților a fost supusă expertizii Centrului Național Anticorupție (CNA), care menționează în Raportul de expertiză că specificul activității de întreprinzător în baza patentei prezintă o serie de problematici referitoare la evidența activității, a produselor și veniturilor etc. Potrivit experților, insuficiența mecanismelor juridice de control și supraveghere, prezența facilităților fiscale, generează riscul comiterii actelor de corupție și a evaziunii fiscale.

CNA a mai notat în Raport că proiectul promovează interesele persoanelor fizice care practică activitatea de întreprinzător în baza patentei sau intenționează să practice activitate de întreprinzător în baza patentei, însă poate periclita interesele publice economice în circumstanțele în care activitatea în baza patentei este atractivă pentru acte de evaziune fiscală, evitarea raportării fiscale și evitarea controalelor din partea statului.

CNA a recomandat autorilor revizuirea oportunității promovării proiectului, menționând și despre faptul că lipseşte analiza impactului de reglementare, iar nota informativă nu conţine argumente suficiente pentru promovarea proiectului.

Amintim că, activitatea în bază de patentă urma să fie interzisă, inițial, din anul 2017. Totuși, acest termen a fost prelungit până la sfârșitul anului 2018, iar ulterior până la sfârșitul anului 2019.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter