main logo
372

Comentariu: Angajarea populației Moldovei, cheia creșterii economice

Una dintre problemele actuale şi pe larg discutată este creşterea economică: calitatea, sursele, ritmul şi sustenabilitatea acesteia. În discuţie sunt implicaţi politicieni, economişti, jurnalişti.

Comentariu: Angajarea populației Moldovei, cheia creșterii economice

Se discută problemele export-import, remitenţele migranţilor la muncă. Dar, în acelaşi timp, problema cheie rămâne în umbră - angajarea, transmite Știri.md, cu referire la Infotag.

Problema disponibilităţii şi utilizării resurselor forţelor de muncă rămâne acută pe parcursul anilor de după proclamarea independenţei şi, prin urmare, necesită o soluţie urgentă. Perioada de creştere economică relativ stabilă (cu excepţia anului de exces 2014, în care a fost furat un miliard de dolari din bănci) s-a încheiat pentru Moldova în 2020, odată cu apariţia pandemiei (PIB -7%). În pofida redresării relative datorate bazei scăzute în 2021 (+13,9%), în 2022 Moldova, împreună cu întreaga Europă, a fost acoperită de o "policriză" provocată de războiul din Ucraina, iar republica a intrat într-o perioadă de recesiune.

Problema ocupării forţei de muncă în Moldova a fost comentată de doctorul în economie Galina Şelari.

În ultimii ani, situaţia de pe piaţa muncii se dezvoltă în mare măsură "indiferent" de creşterea/declinul economiei. Rata de ocupare este stabilă din punct de vedere statistic (puţin peste 41%) şi şomajul relativ scăzut pe fondul unei scăderi constante a numărului de persoane ocupate, care a scăzut cu aproape o treime în ultimii 10 ani. În realitate, această situaţie este "compensată" de angajarea neformală (tenebră) şi de o migraţie constantă a forţei de muncă. Aceasta nu face decât să confirme faptul că creşterea economică în sine nu elimină deformările sociale.

Evident, sectorul neformal de pe piaţa muncii se adaptează în continuare la realităţile în schimbare: acum se semnează contracte, dar ele sunt adesea convenţionale, au un caracter formal. Relaţiile reale sunt construite pe principiul "aşa cum ne vom înţelege".

Astfel de modalităţi marginale de relaţii pe piaţa muncii au devenit destul de stabile. Şi, simplu vorbind, nu există niciun motiv să credem că vor fi eliminate în viitorul apropiat.

Se pare că acesta este preţul pe care piaţa noastră de muncă l-a plătit pentru un deceniu de reforme nu foarte clare.

Şi despre încă o iluzie: totul depinde de investiţii, vor începe să investească în economie - şi apoi totul va funcţiona pentru noi, creşterea va deveni sustenabilă, o renaştere generală şi alte binecuvântări vor începe.

Fără îndoială, avem nevoie de investiţii - forţa de muncă merge acolo unde se duce capitalul de producţie. Şi în ultimii ani, Moldova este o confirmare clară a acestui lucru. Aproape fiecare familie are astăzi propriul "reprezentant" în străinătate. Estimările Biroului de statistică (evident modeste) arată că peste 10% dintre concetăţeni îşi câştigă banii pentru viaţă în străinătate. Se produce o reevaluare mentală - nu "a trăi de dragul muncii", dar "a lucra de dragul vieţii".

Prognozele demografice sunt, de asemenea, dezolante. Din 2004, numărul total de persoane apte de muncă a scăzut constant. Să adăugăm la aceasta pierderea muncitorilor din cauza şomajului de lungă durată: pierderea calificării se produce, în medie, după un an de lenevie forţată şi căutări nereuşite de locuri de muncă (actualmente în Moldova, mai mult de un sfert din populaţia şomeră se află în această stare de mai mult de un an). În plus, avem o lipsă acută de oameni care pot lucra eficient. Motivul este evident - nici angajatorii, nici angajaţii nu sunt cel mai adesea pregătiţi pentru relaţii de piaţă depline.

Şi aici concluzia apare de la sine - piaţa muncii nu este pregătită pentru investiţii, mai mult, într-un anumit sens este o frână la activarea proceselor investiţionale. Şi dacă piaţa nu este pregătită pentru investiţii, atunci acestea s-ar putea să nu se producă sau să nu dea rezultatul aşteptat.

Trebuie să regândim Moldova, să înţelegem singuri ce poate face ţara noastră. Până când se va întâmpla acest lucru, avantajele şi oportunităţile noastre se vor reduce constant, crescând lista riscurilor pentru dezvoltare. Odată cu soluţionarea problemei ocupării forţei de muncă, se va rezolva şi problema creşterii economice durabile şi a reducerii sărăciei.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării