main logo
6419

Coarnele cultivate în Moldova vor ajunge în Europa şi Cartea Recordurilor

Un agricultor din Republica Moldova care cultivă coarne este la doar un pas de a obţine două certificate internaţionale, care-i vor permite să-şi vândă produsele pe piaţa europeană.

Coarnele crescute în Moldova vor ajunge în Europa şi Cartea Recordurilor

Este o premieră în rândul femierilor basarabeni care cresc aceste fructe. Cu ajutorul certificărilor internaţionale, antreprenorul va mai putea să comercializeze coarne la un preţ cu până la 15 la sută mai mare decât în ţară, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Iurie Stratan din satul Crețoaia, raionul Anenii Noi, cultivă coarne pe un teren de cinci hectare. Culege anual până la 20 de tone de fructe şi este printre puţinii din Republica Moldova care cresc un soi nou - cornul altoit. Acest lucru l-ar putea face cunoscut în lumea întreagă şi chiar să ajungă în Guiness Book.

Iurie Stratan, agricultor: Ca la mine nu e la nimeni, noi suntem moldoveni şi nu am văzut livadă plantată industrială de corn. Am fost primul în Moldova care a plantat livadă industrială de corn şi printre puţinii care am fost în Europa. Plus la asta, noi undeva am citit cu soţia că dacă depunem în cartea Guinness toate documentele, aveam să obţinem că suntem cea mai mare livadă de corn care există până acum în Europa.

Pentru ca fructele lui Iurie Stratan să ajungă şi pe piaţa europeană, agricultorul şi-a perfectat două certificate internaţionale - Global GAP și GRASP. Iar pentru a se putea alinia standardelor internaţionale, a trebuit să îndeplinească peste 200 de cerinţe.

Iurie Stratan, agricultor: Condiţiile sunt îndeplinite în toţi aceşti 25 de ani cât creştem cornul, deoarece cornul acesta nu a fost prelucrat niciodată cu nicio substanţă. Noi practicăm agricultura conservativă. Aici numai cosim iarba manual, mai mult nu se face nimic.

Andrei Cumpanici, specialist APM USAID: Dumnealui a trecut cu succes auditul extern. Acum este în procesul de eliminare a acelor neconformităţi care au fost depistate sau anumite îmbunătăţiri. Cu siguranţă, gospodăria care poate să fie prima gospodărie certificată la nivel european cu cultura corn, este un succes al companiei. Ea a dorit dintotdeauna să implementeze cele mai bune practici agricole.

În Republica Moldova sunt peste 100 de fermieri care dețin certificări individuale internaţionale.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării