main logo
479

CNPF: Situația pe piața de creditare nebancară este mai bună

În plan calitativ, situaţia pe piaţa de creditare nebancară se îmbunătăţeşte, susţine preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), Valeriu Chiţan.

CNPF: Situația pe piața de creditare nebancară este mai bunăPreședintele CNPF: Situația pe piața de creditare nebancară, mai bună

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la interviul său pentru ziarul "Logos-Press", retragerea de pe piaţă a celor mai mici companii nu a avut niciun efect semnificativ asupra situaţiei de pe piaţă sau asupra indicatorilor statistici ai stării acesteia, transmite Știri.md.

"Procesul de restructurare a sectorului este însoţit de o reducere a numărului de participanţi ce activau anterior pe piaţă. Primele şase luni de muncă în condiţiile legislaţiei noi sunt apreciate pozitiv atât de participanţii pieţei, cât şi de autoritatea de supraveghere, reprezentată de CNPF", a spus Chiţan.

Potrivit lui, următorii paşi ai CNPF reprezintă măsuri concrete pentru implementarea unei supravegheri eficiente a sectorului în general şi a fiecărei organizaţii individuale în particular.

"În rezultat, trebuie să ne asigurăm că toţi participanţii respectă regulile prudenţiale şi standardele fireşti pentru o piaţă civilizată. Aceasta va fi garanţia creării unor condiţii adecvate pentru accesul populaţiei la serviciile financiare. Considerăm că este necesar să fie atins un alt nivel de relaţii între creditori şi debitori. Acestea ar trebui să fie responsabile, previzibile şi transparente", a remarcat preşedintele autorităţii de reglementare a pieţei de capital a Moldovei. 

Potrivit CNPF, activele curente ale organizaţiilor nebancare de credit au depăşit 7,5 mlrd. lei, fiind cu 38% mai mult decât în anul 2017. Portofoliul de credite şi leasing a constituit 6,4 mlrd. lei (+40%). Valoarea medie a creditelor a fost de 14,2 mii lei. Profitul net pentru anul 2018 a fost de 689,3 mil. lei (+29%), iar capitalul propriu a ajuns la 2,52 mlrd. lei (+27,6%). Rentabilitatea capitalului propriu a fost de aproximativ 30%. Numărul de clienţi ai pieţei de împrumuturi nebancare în anul 2018 a crescut cu 150 mii, până la 454 mii de persoane juridice şi persoane fizice.

După cum a informat anterior agenţia Infotag, după finalizarea primei etape a restructurării, piaţa de creditare nebancară a scăzut aproape cu o treime. La data de 1 aprilie, 140 de companii aveau dreptul să se ocupe de activităţi de creditare nebancară profesională şi leasing financiar, în conformitate cu Legea privind instituţiile de creditare nebancară, care a intrat în vigoare la 1 octombrie 2018. 

În această perioadă, aproape 10 organizaţii de creditare şi-au sistat benevol activitatea. În acelaşi timp, peste 30% dintre companiile de microfinanţare şi leasing nu au îndeplinit noile cerinţe şi nu au prezentat documentele necesare pentru înregistrare în registrul CNPF.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării