main logo
485

CNPF: Creditarea nebancară dispune de potențial enorm, dar nevalorificat

Sectorul de creditare nebancară al Moldovei dispune de un potenţial enorm, dar nevalorificat.

CNPF: Creditarea nebancară are potențial enorm, dar nevalorificatFoto: bizlaw.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta a comunicat preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), Valeriu Chiţan, care a prezentat Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe raportul de activitate al CNPF pentru anul 2018, transmite Știri.md

În 2018, valoarea activelor totale deţinute de întreg sectorul (asociaţii de economii şi împrumut (AEÎ), organizaţii de microfinanţare (OM) - "I.") a crescut cu 40% şi a însumat aproximativ 9 mlrd. de lei. Ponderea creditelor în PIB a ajuns la 3,94%, ceea ce este cu 0,43% mai mult decât în 2017 (OM - 3,52%, AEÎ - 0,43%).

În anul trecut, autoritatea de reglementare a primit rapoartele financiare a 176 OM, fiind cu nouă mai mult decât în anul precedent.

"Valoarea totală a activelor OM a crescut în 2018 cu circa 43,85%, până la 7,8 mlrd. lei. Profitul net a crescut cu 29,23%, până la 689,3 mil. lei. Capitolul propriu a crescut cu 544,6 mil. lei, până la 2,51 mlrd. lei. Rentabilitatea activelor (ROA) a constituit 8,82%, iar a capitalului (ROE) - 27,36%", se arată în raportul CNPF.

Rezultatele activităţii sectorului arată o creştere a portofoliului de credite şi de leasing. În anul 2018, volumul creditelor a crescut cu 2,08 mlrd. lei şi a constituit 6,68 mlrd. lei. Împrumuturile şi creditele primite de OM de la bănci au însumat 4,57 mlrd. lei.

Poziţia dominantă în structura portofoliului de împrumuturi acordate revine persoanelor fizice cu un volum de 5,39 mlrd. lei sau 80,68%, din care 52,91% constituie împrumuturi garantate şi 47,09% - negarantate. La sfârşitul anului trecut, împrumuturile acordate persoanelor juridice au înregistrat valoarea de 1,29 mlrd. lei , acestea la rândul său fiind divizate în împrumuturi garantate în valoare de 936,69 mil. lei (72,57%) şi împrumuturi negarantate - 354,08 mil. lei (27,43%). Sectorul organizaţiilor de microfinanţare prezintă un grad sporit de concentrare a pieţei, astfel, 10 entităţi deţin 67,89% din volumul total al activelor pieţei. 

Ponderea maximă a împrumuturilor acordate în 2018 o deţin credite acordate pentru consum - 44,77%, precum şi împrumuturile acordate pentru procurarea sau construcţia imobilelor - 12,93%. 

Preşedintele CNPF a subliniat că, deşi indicii înregistraţi de către sector sunt plauzibili, există şi anumite riscuri care însoţesc această dezvoltare spectaculoasă, cel mai vizibil fiind supraîndatorarea populaţiei.

Potrivit lui, pentru a evita cazurile de supraîmpovărare a beneficiarilor, este imperativă introducerea normelor şi pârghiilor de atenuare a acestor tipuri de riscuri.

"Este necesară amendarea Legii cu privire la organizaţiile de creditare nebancară, ajustările urmând a fi axate pe obligarea acestor entităţi să prezinte birourilor istoriilor de credit informaţii referitoare la creditele noi acordate, limitarea costurilor supradimensionate şi nejustificate ale împrumuturilor", a subliniat Valeriu Chiţan.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării