main logo
400

Ciubuc: Soluţionarea problemelor de mediu e o provocare pentru Moldova

Soluţionarea problemelor de mediu este o provocare pentru Moldova, care se poate realiza prin eforturi consolidate, susţine ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc.

Ciubuc: Soluţionarea problemelor de mediu e o provocare pentru MoldovaFoto: adevarul.ro

Potrivit agenţiei Infotag, miercuri, în cadrul unei mese rotunde dedicate prevenirii poluării mediului, el a spus că "pentru minister este foarte important să abordeze cât mai des problemele legate de distrugerea stratului de ozon, schimbările climatice şi emisiile toxice în atmosferă", transmite Știri.md

"Din păcate, în ultimii zece ani, situaţia ecologică din Moldova s-a înrăutăţit: în pofida reducerii populaţiei, volumul poluării aproape că s-a dublat faţă de 2009. Şi avem încă multe de făcut pentru a dezvolta cultura respectului şi protecţiei mediului în Moldova. Iar pentru aceasta sunt necesare eforturi nu numai la nivelul instituţiilor de stat, ci şi al fiecărui cetăţean, pentru că nu este vorba doar de sănătatea generaţiei actuale, ci şi a generaţiilor viitoare", a spus Ciubuc.

El a menţionat un şir de măsuri reuşite, întreprinse la nivel legislativ şi instituţional pentru îmbunătăţirea mediului: acte normative privind utilizarea resurselor de apă, gestionarea deşeurilor".

"Pe parcursul acestui an, ministerul intenţionează să aprobe un nou plan de acţiuni pentru înverzirea terenurilor nepotrivite pentru agricultură. De asemenea, intenţionăm să ne consolidăm capacităţile administrative, să sporim responsabilitatea cetăţenilor şi a agenţilor economici şi să facem mai dur sistemul de sancţiuni pentru încălcări. Mai avem multe de făcut, dar ritmul actual de schimbări trebuie menţinut şi în viitor", a spus oficialul.

Reprezentanta Delegaţiei UE în Moldova, Mia Dubois, a menţionat că "UE este interesată ca în acest domeniu să fie făcute schimbări de calitate".

"Una dintre cele mai acute probleme globale este poluarea aerului. În fiecare an, aceasta duce la 400 de mii de decese şi aceasta doar în Europa. Aceeaşi problemă este actuală şi pentru ţările Parteneriatului Estic. Prin urmare, numai prin eforturi comune putem atinge succese. Trebuie să lucrăm la nivel naţional, regional şi internaţional. UE promovează diverse programe, inclusiv EU for environment, există Acordul de Asociere RM-UE, Moldova este semnatară a diferitelor convenţii climatice, iar toate acestea ar trebui să ajute republica în eforturile sale de îmbunătăţire a mediului", a spus ea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării