main logo
566

Ciubaşenco: Miliardul furat din sistemul bancar nu se recuperează

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a confirmat că miliardul furat din cele trei bănci din Moldova nu se recuperează, consideră vicepreşedintele "Partidului Nostru" (PN), Dumitru Ciubaşenco.

Ciubaşenco: Din miliardul furat nu s-a recuperat niciun centVicepreşedintele Partidului Nostru, Dumitru Ciubaşenco.

Potrivit agenţiei Infotag, în baza datelor publicate de către BNM, politicianul a analizat miercuri pe pagina sa de facebook "încasarea mijloacelor băneşti în procesul de lichidare a Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank".

"BNM a spus că din octombrie 2015, când băncilor menţionate le-au fost retrase licenţele, şi până în decembrie 2017, în urma rambursării creditelor, a dobânzilor, penalităţilor, amenzilor, a vânzărilor de garanţii şi a activelor, au fost colectate 1,002 mlrd. de lei. La cursul de astăzi, aceasta înseamnă $61 mil. În comunicat nu se menţionează nimic despre recuperarea miliardului furat", a subliniat Ciubaşenco.

El a atras atenţia la faptul că "propaganda oficială califică activitatea lichidatorilor celor trei bănci drept "proces de recuperare a miliardului furat", ceea ce este o minciună".

Potrivit lui, din miliardul furat nu s-a recuperat niciun cent.

"Acest miliard a fost transferat în anul 2014, în decurs de câteva zile, în câteva zone off-shore, unde şi s-a pierdut urma banilor. Imaginaţi-vă că din buzunarul stâng vi s-au furat o mie de lei, iar din cel drept $10 mii. Pretinzând că se ocupă de căutarea banilor furaţi, poliţia vă informează că din mia furată din buzunarul stâng s-au găsit 146 de lei. Dar această sumă va fi considerată ca parte de banii recuperaţi din cei $10 mii, furaţi din buzunarul drept. Veţi spune că aceasta este o escrocherie şi veţi avea dreptate. Însă anume cu asemenea escrocherii se ocupă autorităţile Moldovei", a scris el.

Vicepreşedintele PN presupune că, "de exemplu, lichidatorii BNM compensează cumva miliardul furat, atunci reieşind din ritmul actual de recuperare, (în medie, câte $2,35 mil.), pentru "recuperarea totală" va fi nevoie de 425 de luni (sau 35,5 ani)".

În concluzie, el a spus că "nimeni nu are de gând să recupereze niciun fel de miliard".

"Activitatea justiţiei moldoveneşti în această direcţie este blocată. Se lichidează zone off-shore şi bănci întregi, prin care acest miliard a fost retras. Încă câţiva ani şi din sistemul swift vor fi şterse înregistrările electronice care au fixat tranzacţiile bancare privind "furtul secolului". Iar cetăţenii Moldovei vor restitui miliardul încă un sfert de secol, achitând din impozite datoria de stat în care a fost transferată suma furată", a conchis Ciubaşenco.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării